Aantal besmettingen zit in stijgende lijn

Ernstig tekort aan choleravaccins, net nu uitbraken toenemen

UNMISS (CC BY-NC-ND 2.0)

Door een wereldwijd tekort aan choleravaccins kan er bij uitbraken niet langer dubbel gevaccineerd worden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is zorgwekkend, want het aantal besmettingen zit in stijgende lijn.

Van de 36 miljoen doses die dit jaar geproduceerd zullen worden, zijn er al 24 miljoen verscheept en nog eens 8 miljoen zijn al gereserveerd. Daardoor is er nauwelijks marge om in te spelen op nieuwe cholera-uitbraken. De producenten werken aan hun maximumcapaciteit, en er is dus geen snelle manier om aan meer vaccins te geraken.

De International Coordinating Group (ICG) - het orgaan dat de noodvoorraden van vaccins beheert - ziet zich daardoor genoodzaakt om het standaard vaccinatieschema van twee naar één dosis terug te brengen. 

Meer uitbraken

Op die manier kan er in meer landen worden gevaccineerd, en dat is cruciaal nu het aantal uitbraken wereldwijd toeneemt. Dit jaar alleen al zijn er in 29 landen uitbraken gemeld, waaronder erg grote in Haiti, Malawi en Syrië. Dat is meer dan in de voorbije vijf jaar, toen de ziekte in gemiddeld twintig landen opdook. 

Dit jaar alleen al zijn er in 29 landen uitbraken gemeld, waaronder erg grote in Haiti, Malawi en Syrië.

‘De globale trend gaat naar meer talrijke, meer verspreide en ernstigere uitbraken als gevolg van overstromingen, droogte, conflict, migratie en andere factoren die de toegang tot zuiver water beperken en het risico op uitbraken doen toenemen’, stelt de WHO. 

Eén dosis beter dan geen

Om iemand gedurende drie jaar te beschermen tegen cholera worden normaal gezien twee doses van het vaccin, met zes maanden tussentijd, toegediend. 

De strategie met één dosis is al effectief gebleken in de bestrijding van uitbraken, maar het is erg onduidelijk hoe lang slechts één vaccin beschermt, en met name bij kinderen blijkt het effect minder.

Toch is het beter om één dosis te geven dan helemaal geen, zegt de WHO. Het laat toe om meer mensen te vaccineren en ze op korte termijn te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift