Ethiopië zet nieuw millennium in

Nieuws

Ethiopië zet nieuw millennium in

Peter Saerens

11 september 2007

Terwijl de westerse wereld zich opmaakt voor de herdenking van 9/11, brengt Ethiopië alles in gereedheid om morgen de start van het derde millennium te vieren. Op 12 september begint in het land immers het jaar 2000. De Ethiopische overheid grijpt de vieringen aan om te tonen dat het land intussen veel meer is dan enkel droogte en hongersnood.

De millenniumvieringen vinden in Ethiopië zeven jaar later plaats dan in de rest van de wereld, omdat veel Ethiopiërs gebruik maken van de Juliaanse kalendertelling in plaats van de Gregoriaanse. Aan de basis ligt een historisch conflict tussen de Ethiopische Orthodoxe Kerk en de Rooms Katholieke Kerk over het tijdstip van de schepping. Sindsdien werken beide Kerken met een verschillende jaartelling.

Image-building

Met de groots opgezette feestelijkheden wil de Ethiopische premier Meles Zenawi zijn land op een positievere manier in de aandacht brengen: “Onze overgang naar het derde millennium staat voor meer dan enkel een nieuwe periode van 1000 jaar die we achter ons laten. De tijd is aangebroken om fundamentele veranderingen door te voeren”. In dat opzicht lijken buitenlandse investeringen meer dan welkom. Door zowel de natuurlijke als de culturele rijkdom als troeven uit te spelen, hoopt Ethiopië ook de interesse van toeristen te wekken.

“Boycot de viering”

Het eenzijdig positieve geluid van Zenawi wordt niet overal gesmaakt. Ethiopië behoort immers nog altijd tot de armste landen ter wereld, getuige daarvan de 170ste plaats op 177 landen in de Human Development Index. Zenawi’s politieke tegenstanders roepen op tot een boycot van de viering omdat ze hem verwijten geen oog te hebben voor de problemen waarmee Ethiopië al tientallen jaren te kampen heeft. Dat leiden ze onder andere af uit de buitensporig hoge bedragen die de overheid uitgeeft aan de festiviteiten. Zo werd speciaal voor de gelegenheid een nieuw stadion gebouwd, goed voor tien miljoen dollar. “Dat geld had moeten geïnvesteerd worden in ziekenhuizen en scholen”, zegt een hulpverlener.
Volgens critici wil Zenawi alleen de aandacht afleiden van zijn massale schendingen van de mensenrechten en van het repressieve overheidsbeleid. “De regering heeft bloed aan haar handen. Men kan niet van ons verwachten dat we van de ene op de andere dag alle massamoorden vergeten”, aldus een Ethiopische blogger. Andere verwachte obstakels voor de millenniumviering zijn het grensconflict met Eritrea en de gespannen verhouding met Somalië.

BOZAR

De Ethiopische overgang naar het jaar 2000 wordt ook in België gevierd. Wie afgelopen weekend de viering in het centrum van Brussel gemist heeft, kan nog altijd terecht op de zang- en dansvoorstelling ‘Ethiopian Millennium Celebration’ in de BOZAR op 29 september.