Etnisch geweld in Oeganda

Nieuws

Etnisch geweld in Oeganda

Etnisch geweld in Oeganda
Etnisch geweld in Oeganda

Erik Gobbers, Bart Vanacker

17 september 2009

De rellen die vorige week uitbraken in de Oegandese hoofdstad Kampala waren niet enkel gericht tegen de overheid, maar ook tegen de Banyarwanda, Rwandezen of mensen van Rwandese origine die in Oeganda leven.

Dat schrijven verschillende Rwandese journalisten in nasleep van de dodelijke onrust in Kampala. Het Rwandese weekblad The Rwanda Focus schrijft dat autobussen, die in Kampala klaarstonden om naar het Rwandese Kigali te rijden, belaagd werden en dat Rwandese passagiers zouden gemolesteerd zijn en gesommeerd zijn om het land te verlaten.
Ook andere Rwandese overheidskranten, zoals The new Times, berichten ook over de busincidenten, maar doen dat op een gematigder toon. ‘Het lijkt er nog maar eens op dat sociaal-economische problemen een voedingsbodem zijn voor tribalisme en gevaarlijke “eigen-volk-eerst” retoriek die aanleiding kunnen geven tot etnisch geweld’, schrijft Erik Gobbers vanuit de Rwandese hoofdstad Kigali.

Reisverbod

De rellen in Oeganda braken vorige week uit nadat de Oegandese president Musevini een reisverbod had uitgevaardigd tegen Ronald Mutebi II, koning van de administratieve regio Buganda. De koning plande een bezoek aan het district Kayunga, waar een etnische minderheid zich zou verzetten tegen het gezag van de koning.
President Museveni zag het bezoek als een provocatie, temeer omdat de Baganda, de grootste etnische groep in Oeganda die koning Mutebi II leidt, meer autonomie en politieke macht eisen en de controle terugvragen over hun landbouwgrond.

Schrijver opgepakt

Na het tv-programma Kibazo, waarin de Oegandese schrijver en filmmaker Kalundi Serumaga wekelijks zijn opwachting maakt, werd hij verleden vrijdag ontvoerd, vastgezet en gemarteld door medewerkers van de Oegandese veiligheidsdienst. Over het motief voor die actie tast Sermuaga in het duister.
In de uitzending werd ondermeer gediscussieerd over de oplopende spanningen tussen de regering Museveni en het Koninkrijk van Buganda, een van de vier koninkrijken in Oeganda.
Tijdens de ondervraging door de veiligheidsdiensten werden volgens Serumaga racistische uitlatingen gedaan tegen de bevolkingsgroep waartoe hij behoort, de Baganda.