Milieubewegingen spreken van een bijzonder belangrijke stap

Europa beschermt enorm gebied tegen diepzeevisserij

Joost J. Bakker (CC BY 2.0)

De Europese Commissie beschermt een oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer kwetsbare zeebodem tegen schadelijke visserij. Milieubewegingen spreken van een belangrijke ontwikkeling.

Het duurde vier jaar langer dan gepland, maar de kogel is nu toch door de kerk: de Europese Commissie kondigde donderdag een verbod aan op de meest schadelijke visserij in gebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer.

Het gaat om 87 gebieden met kwetsbare mariene ecosystemen voor de kusten van Ierland, Frankrijk, Portugal en Spanje. De gebieden zijn gekozen omdat ze belangrijke koralen, diepzeesponzen en andere kwetsbare habitats bevatten. Boomkorvisserij - een industriële methode waarbij enorme verzwaarde netten de zeebodem kaalschrapen - wordt er verboden.

‘Met deze bescherming komen we onze belofte na om het zeeleven te beschermen en te herstellen.’

‘Onze oceanen en visserij zijn afhankelijk van gezonde ecosystemen’, zei Virginijus Sinkevičius, EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij bij de aankondiging. ‘Met deze bescherming komen we onze belofte na om het zeeleven te beschermen en te herstellen.’

Tegenwind

De bescherming van de gebieden was nodig om een Europees besluit rond diepzeevisserij uit 2016 te implementeren. Boomkorvisserij was daardoor al verboden in gebieden met 800 meter diepte. Kwetsbare gebieden tussen 400 en 800 meter diep moesten nog afgebakend worden. 

‘Eindelijk worden de unieke ecosystemen in de diepzee onder 400 meter niet langer platgewalst door gigantische industriële apparatuur.’

Maar de Europese Commissie kreeg te maken met felle tegenstand van industriële vissersvloten. Sommige lidstaten hielden ook de wetenschappelijke gegevens tegen die nodig waren om de gebieden in kaart te brengen, en in de zomer dreigden sommige Spaanse industriële sectoren nog met een rechtszaak tegen de commissie. 

Overwinning

Milieubewegingen spreken van een bijzonder belangrijke stap. ‘Dit zal de broodnodige bescherming brengen voor diepzeekoralen, sponzen en andere soorten voor de Atlantische kusten van Ierland, Frankrijk, Spanje en Portugal’, zegt Mathew Gianni, politiek adviseur voor de Deep Sea Conservation Coalition.

Ook Claire Nouvian van de ngo Bloom reageert enthousiast. ‘Het is een mooie dag’, zegt ze. ‘Eindelijk worden de unieke ecosystemen in de diepzee onder 400 meter niet langer platgewalst door gigantische industriële apparatuur, die duizend jaar oude koralen, eeuwenoude zeesponzen, haaien, octopussen en een heel gamma aan buitengewone soorten verpulvert als collateral damage.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift