Europa bindt strijd aan met ontbossing

Nieuws

Milieuorganisaties zijn gematigd positief, maar vragen ook om concrete wetgeving

Europa bindt strijd aan met ontbossing

Europa bindt strijd aan met ontbossing
Europa bindt strijd aan met ontbossing

IPS

19 december 2018

De Europese Commissie heeft een nieuw stappenplan klaar om de strijd tegen ontbossing op te voeren. Milieuorganisaties zijn gematigd positief, maar vragen ook om concrete wetgeving.

Pixabay / CC0 Creative Commons

Pixabay / CC0 Creative Commons

Bijna driekwart van alle ontbossing in de tropen wordt veroorzaakt door commerciële landbouw. De EU - de grootste invoerder van landbouwgoederen per hoofd van de bevolking - wil daarom actie ondernemen met een stappenplan. Dat komt er na aanhoudende druk door lidstaten, het Europees Parlement en ngo’s.

Zachte maatregelen

Het plan voorziet in een aantal mogelijkheden die in de volgende maanden verder verfijnd zullen worden, zoals het stimuleren van “duurzame en transparante” toeleveringsketens, meer transparantie in investeringsstromen en het smeden van partnerschapen met beboste landen om daar duurzame bosbouw en beter landbeheer te promoten.

Bijna driekwart van alle ontbossing in de tropen wordt veroorzaakt door commerciële landbouw.

Milieuorganisaties verwelkomen het nieuwe plan maar pleiten ook voor hardere maatregelen zoals strengere wetgeving.

“Het internationale engagement dat de EU heeft genomen ontbossing te stoppen tegen 2020 is vandaag een stuk concreter geworden”, zegt Nicole Polsterer van de bossenorganisatie Fern. “Maar de Europese actie rond ontbossing zou niet enkel mogen draaien om de promotie van duurzame ketens. De EU moet ook de import van producten verbieden die afkomstig zijn uit ontbossing. Om de belofte tegen 2020 na te komen, moeteb er nieuwe wetten komen die garanderen dat de Europese productieketens vrij zijn van ontbossing en mensenrechtenschendingen.”

Voetbalveld per seconde

Hoewel 470 internationale bedrijven al beloofd hebben om ontbossing te weren uit hun productieketen, ging in 2017 nog steeds een voetbalveld bos per seconde verloren. Dat is niet alleen een ramp voor het milieu en het klimaat, maar ook een drama voor de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van het woud.

De EU heeft al wetgeving rond illegaal hout en conflictmineralen, maar er is geen specifieke wetgeving voor landbouwproducten uit gebieden die ontbost zijn. Onder meer Frankrijk, België en het Europees Parlement hebben al tot wetgevende maatregelen opgeroepen.