Europa blijft hulp aan Madagaskar bevriezen

Nieuws

Europa blijft hulp aan Madagaskar bevriezen

Europa blijft hulp aan Madagaskar bevriezen
Europa blijft hulp aan Madagaskar bevriezen

08 juli 2009

De president van Madagaskar, Andry Rajoelina (35), was maandag in Brussel om er te vragen aan de Europese Unie naar nieuwe hulp. Het eiland in de Indische Oceaan, vlakbij zuidelijk Afrika, leeft grotendeels van internationale hulp.

Maar sinds de ex-dj en ex-burgemeester Rajoelina er gewapenderhand aan de macht kwam, in maart dit jaar, is veel steun voor het eiland weggevallen. Zo heeft de Afrikaanse Unie, die onlangs bijeen was in de Libische ‘administratieve hoofdstad’ Sirte, nogmaals de ‘staatsgreep’ van Andry ‘TGV’ Rajoelina veroordeeld.
En ook Europa blijft voet bij stuk houden (video). De Unie zal het voor Madagaskar bestemde budget (ruim 600 miljoen euro volgens persbureau Reuters) blijven bevriezen, zolang er geen vooruitgang wordt gemaakt naar een grondwettelijk regime.

Ongrondwettelijk regime

Er zijn onlangs nog regionale raadplegingen geweest, onder meer over een nieuwe grondwet, maar die zijn geboycot door oppositiepartijen en critici zien het initiatief als een schaamlap voor Rajoelina’s ongrondwettelijk regime.
Na afloop van het uren durende onderhoud aan het Brusselse Schumanplein, stuurde de Europese Raad een communiqué uit waarin stond dat behalve bepaalde projecten en programma’s, alsook humanitaire hulp, geen vers geld zal worden gegeven. ‘Cooperation activities underway will continue to be limited to humanitarian measures or certain programmes and projects of direct benefit to the people’, heette het officieel.

Geen nieuwe toezeggingen

Aan MO*magazine, wist Rajoelina achteraf te bevestigen dat hij inderdaad geen nieuwe toezeggingen kreeg. De 35-jarige president – té jong volgens de grondwet - blijft bestrijden dat hij een militaire staatsgreep zou gepleegd hebben en onder druk van straatprotesten Marc Ravalomanana tot ontslag heeft gedwongen. ‘De vorige president heeft zelf zijn ontslag gegeven en de macht overgedragen aan militairen’. Die bijna ogenblikkelijk de macht aan Rajoelina hebben overgeheveld, welteverstaan.