Europa en voormalige kolonies willen actie op Rio+20

Nieuws

Europa en voormalige kolonies willen actie op Rio+20

Peter Richards

17 juni 2012

Europa en 79 voormalige Europese kolonies willen dat op de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling (Rio+20) deze week in Brazilië oude beloften worden waargemaakt en "nieuwe uitdagingen" worden aangepakt. Dat staat in een vrijdag uitgegeven verklaring.

Europa en de ACP-landen, landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan, hebben na afloop van een gezamenlijke conferentie op Vanuatu benadrukt dat de internationale gemeenschap ontwikkelingslanden moet helpen om de impact van de klimaatverandering te verzachten. Ook moet gewerkt worden aan het bereiken van duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030.

Kansen

De Deense minister voor Ontwikkelingssamenwerking Christian Friis Bach zei tegen journalisten dat de groene economie kansen biedt. “We moeten kansen en investeringen samenbrengen en een groene economie opbouwen als bouwsteen van duurzame ontwikkeling.”

Hij wees er ook op dat het van groot belang is het management van zeeën en oceanen te verbeteren - de blauwe economie.

Alva Baptiste, minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Handel van St. Lucia, zei dat Europa en de ACP-landen met een gezamenlijke boodschap naar Rio gaan. “De belangrijkste aspecten daarvan zijn het continueren van de strijd tegen armoede, sterke betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling en het omgaan met wereldwijde uitdagingen zoals de klimaatverandering, energie, voedselzekerheid, water, milieu en biodiversiteit.”