Gebruik van de windregio’s in Europa is de sleutel

Europa heeft capaciteit om de hele wereld van energie te voorzien

Worklife Siemens (CC BY-NC-ND 2.0)

Europa heeft de capaciteit om ruim 100 keer de hoeveelheid energie te produceren die het vandaag produceert via onshore-windparken. Dat blijkt uit analyses van de universiteiten van Sussex (Engeland) en Aarhus (Denemarken).

Ze namen alle geschikte locaties voor onshore-windenergie onder de loep en stelden vast dat er in theorie nog 11 miljoen extra turbines kunnen worden geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 497 exajoule (EJ, 497 met achttien nullen).

Daarmee zou Europa tot 2050 de hele wereld van energie kunnen voorzien. De verwachte wereldwijde energievraag in 2050 is 430 EJ.

Enorm potentieel

De onderzoekers zeggen niet dat op alle geanalyseerde plaatsen windmolens moeten komen, wel dat er nog een enorm potentieel is in Europa.

“De studie is geen blauwdruk voor ontwikkeling maar een leidraad voor beleidsmakers die aangeeft hoeveel meer kan worden gedaan en waar de beste kansen liggen”, zegt Benjamin Sovacool, hoogleraar energiebeleid aan de Universiteit van Sussex.

De studie geeft aan dat “dat Europese ambities voor een 100 procent hernieuwbaar energienet technologisch binnen ons bereik liggen.”

Goedkoopste volwassen bron

“Het gebruik van de verschillende windregio’s in Europa is de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een 100 procent hernieuwbaar en CO2-vrij energiesysteem.”

“Critici zullen ongetwijfeld zeggen dat het van nature intermitterende aanbod van wind onshore-windenergie ongeschikt maakt om aan de wereldwijde vraag te voldoen”, zegt Peter Enevoldsen van het Centrum voor Energietechnologie van de Universiteit van Aarhus.

“Maar zelfs zonder rekening te houden met ontwikkelingen in de windturbinetechnologie in de komende decennia, is onshore-windenergie de goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie. Het gebruik van de verschillende windregio’s in Europa is de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een 100 procent hernieuwbaar en CO2-vrij energiesysteem.”

Het grootste potentieel voor extra windturbines zien de onderzoekers in Turkije, Rusland en Noorwegen. Maar ook grote delen van West-Europa komen in aanmerking omdat ze vlak zijn en er voldoende wind waait.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.