Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Nieuws

Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe
Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Bram Souffreau

04 juni 2010

Het Europees Parlement staat het verwerken van het gevaarlijke cadmium in zonnepanelen expliciet toe. De sector van de hernieuwbare energie wordt immers uitgesloten van een richtlijn waarbij gevaarlijke stoffen uit elektrische en elektronische toestellen worden geweerd. De beslissing is een overwinning voor het lobbywerk van het Amerikaanse First Solar.

Cadmium staat, samen met lood, kwik, hoogwaardig chroom en enkele vlamvertragers, al enkele jaren op de verboden lijst van de Europese Unie. De RoHS-richtlijn, kort voor Restriction of Hazardous Substances, wordt momenteel door de Europarlementsleden opgefrist en geactualiseerd. Aan het lijstje worden nieuwe chemische producten, waaronder enkele nanomaterialen, toegevoegd. Maar de politici namen het ogenblik ook te baat om uitzonderingsmaatregelen vast te leggen.
In sommige sectoren is het gebruik van giftige materialen niet uit te sluiten, luidt de redenering. Daarom worden de militaire sector, enkele industriële installaties en de sector van de hernieuwbare energie van de richtlijn uitgesloten. Maar binnen de groene-energiewerld bestaat onenigheid over het voorrecht dat ze zelf genieten.
Lees het volledige artikel op Apache.be