Strijd tegen e-waste wordt opgevoerd

Europa lanceert wetsvoorstel dat wisselstukken voor smartphones verplicht

Pixabay

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel gelanceerd om mobiele telefoons en tablets duurzamer te maken. Dat verplicht fabrikanten onder meer om wisselstukken aan te bieden zoals batterijen, schermen en behuizing.

Met het voorstel wil de Commissie de levensduur van mobiele telefoons en tablets aanzienlijk verlengen. Fabrikanten worden verplicht om vijf jaar na de lancering van een model vijf jaar lang vervangstukken te voorzien voor vijftien onderdelen. Het gaat onder meer om de batterij, scherm en behuizing. 

Label en software

De Commissie eist ook verbeteringen aan de levensduur van de batterij. Telefoon- en tabletbatterijen zullen minstens vijfhonderd volledige laadbeurten moeten kunnen doorstaan ​​voordat de capaciteit tot 83 procent terugvalt. Om de consument te informeren bij de aankoop komt er ook een labelsysteem met gegevens over de batterijduur en water- en valbestendigheid.

Fabrikanten zullen ook veiligheidssoftware moeten blijven updaten voor elk model, tot vijf jaar nadat de verkoop ervan is stopgezet.

E-waste

Met het plan wil de Commissie de elektronische afvalberg verminderen, en het gebruik van waardevolle materialen drukken. De internationale ngo ECOS verwelkomt het voorstel, maar vindt het niet ver genoeg gaan. ‘Hoewel in het algemeen bemoedigend, moeten deze voorstellen nog aanzienlijk verbeterd worden’, zegt de organisatie. ‘De beschikbaarheid en vervangbaarheid van onderdelen beperkt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor doe-het-zelf reparateurs.’

Technologiekoepel Digital Europe vindt het dan weer te ver gaan en argumenteert dat er net meer afval gecreëerd zal worden. Toch kiezen grote fabrikanten voor de vlucht vooruit: onder meer Apple en Samsung zijn inmiddels begonnen met de verkoop van wisselstukken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift