Belangrijke test voor Poolse transitie en nieuw Europees fonds

Europa’s vuilste energiecentrale gaat dicht

Phil MacDonald / Wikimedia / CC BY-SA 2.0)

De reuzachtige Belchatow-centrale in Polen kondigt aan dat ze gaat sluiten

De meest vervuilende elektriciteitscentrale in Europa, de enorme Belchatow-centrale in Polen, kondigt aan dat ze gaat sluiten. Dat is een belangrijke stap in de groene transitie van het land.

De Belchatow-centrale is de grootste bruinkoolcentrale van Europa, bijna een kilometer lang en goed voor een vijfde van de totale Poolse elektriciteitsproductie. Maar het is ook de meest vervuilende elektriciteitscentrale in de hele EU. Bruinkool is nog vervuilender dan steenkool en door de lage energie-intensiteit zijn er enorme hoeveelheden van nodig.

‘Het succes van de Poolse energietransitie hangt in grote mate af van het resultaat van dit project.’

Polen is erg afhankelijk van kolencentrales maar staat onder toenemende druk om de verschuiving te maken naar hernieuwbare energie. Het Poolse staatsbedrijf PGE meldt in een persbericht dat de centrale in fases afgebouwd zal worden tussen 2030 en 2036. Tegelijk zal ook de extractie van bruinkool in de naburige mijn stoppen en worden plannen voor een bruinkoolmijn in Zloczew afgeblazen.

Symbooldossier

De aankondiging heeft veel te maken met Europa: om in aanmerking te komen voor geld uit het Europese Fonds voor Rechtvaardige Transitie moet een concreet stappenplan voorgelegd worden.

Het Fonds is pas vorig jaar in het leven geroepen om lidstaten bij te staan in hun transitie, en het project rond de Belchatow-centrale wordt een belangrijke test.

‘Duidelijke deadlines instellen voor de uitschakeling van de verschillende onderdelen van de centrale en de stopzetting van de bruinkoolmijnen zijn cruciaal voor het bepalen van de toekomst van het energiecomplex in Bełchatow, de werknemers en de bewoners van de streek’, zegt Wojciech Dąbrowski, ceo van PGE. ‘Het is ook symbolisch, want het succes van de Poolse energietransitie hangt in grote mate af van het resultaat van dit project.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.