Europa telt bijna half miljoen elektrische auto’s

Nieuws

Europa telt bijna half miljoen elektrische auto’s

Europa telt bijna half miljoen elektrische auto’s
Europa telt bijna half miljoen elektrische auto’s

IPS

17 oktober 2016

Eind dit jaar rijden op de Europese wegen meer dan een half miljoen elektrisch aangedreven auto’s rond. Het aantal verkochte exemplaren verdubbelde in 2015, met Nederland als koploper voor het derde jaar op rij.

In 2015 werden meer dan 145.000 elektrische auto’s en plug-in hybrides verkocht in de EU, de snelste stijging ooit, blijkt uit cijfers van de ngo Transport & Environment (T&E). Als Noorwegen en andere niet-EU landen worden meegerekend, is Europa de tweede grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld.

Nederland is koploper, voor het derde jaar op rij, Noorwegen volgt op de tweede plaats. Maar terwijl in Nederland vooral plug-in hybrides gekocht worden, ligt de nadruk in Noorwegen op puur elektrische voertuigen.

De cijfers beperken zich tot auto’s en houden geen rekening met fietsen en scooters, waar de revolutie zich volgens T&E nog sneller voltrekt: er zijn inmiddels tussen 5 en 8 miljoen e-bikes en e-scooters verkocht in Europa.

Revolutie

‘De revolutie is begonnen en Europa is goed geplaatst om wereldwijd de leiderspositie in te nemen’, zegt Julia Hildermeier, van T&E. ‘Maar om die kans te grijpen, is het wel belangrijk dat de overheden de nodige maatregelen nemen.’

‘De revolutie is begonnen en Europa is goed geplaatst om wereldwijd de leiderspositie in te nemen’

Zo moeten er ambitieuze CO2-limieten komen voor nieuwe voertuigen in 2025, en verkoopsdoelstellingen voor elektrische auto’s om de concurrentie tussen autofabrikanten aan te zwengelen. ‘Daarnaast moet werk gemaakt worden van de laadinfrastructuur en moeten vuile dieselmotoren verbannen worden uit de steden’, zegt Hildemeier. ‘En er moet een belastingvoordeel komen voor elektrische voertuigen.’

Mitsubishi verkocht het grootste aantal elektrisch aangedreven voertuigen in 2015 – goed voor bijna een kwart van de verkopen in Europa-, maar daar zijn heel wat Outlander PHEV’s bij, grote wagens die maar een kleine afstand elektrisch kunnen afleggen. Het tweede meest populaire model met meer dan 16.000 exemplaren is de Renault Zoe, en die doet het wel puur elektrisch, net als de Nissan Leaf met net geen 12.000 exemplaren, goed voor een vierde plaats. Het derde best verkochte elektrische voertuig is de Golf GTE met iets minder dan 15.000 nieuwe auto’s.

Transport is uitgegroeid tot het grootste klimaatprobleem van Europa. Auto’s zijn zelfs verantwoordelijk voor 15 procent van de totale Europese CO2-uitstoot. De EU legt autofabrikanten een gemiddelde uitstoot op van 95 gram tegen 2021, en wil begin volgend jaar strengere uitstootnormen opleggen tegen 2025.