Europa voegt vier vliegtuigmaatschappijen toe aan zwarte lijst

Nieuws

Europa voegt vier vliegtuigmaatschappijen toe aan zwarte lijst

IPS

20 juni 2006

De Europese Unie heeft vier luchtvaartmaatschappijen toegevoegd aan haar zwarte lijst. Het gaat om bedrijven die niet voldoen aan de internationale veiligheidscriteria voor de luchtvaart.

Blue Wing uit Suriname, Sky Gate International en Star Jet uit Kirgizstan krijgen een totaal verbod om te landen op Europese vliegvelden. Die derde maatschappij bleek dezelfde als Star Air, een Sierraleoonse maatschappij die al op de lijst van verboden maatschappijen stond. Het Sudanese Air West komt in annex b terecht, wat een gedeeltelijk vliegverbod betekent.

De zwarte lijst werd voor het eerst gepubliceerd op 22 maart 2006 en wordt om de drie maanden geactualiseerd. Door de Europese harmonisering zijn reisbureaus sindsdien verplicht om de naam van de vliegmaatschappij te melden aan hun klanten. Reizigers krijgen recht op een vergoeding als de maatschappij waarmee ze vliegen toch op de lijst voorkomt.

In totaal hebben nu 96 maatschappijen een volledig en vier een gedeeltelijk Europees vliegverbod. Veruit de meeste carriers komen uit Afrika: Congo (13), Equatoriaal Guinea (26), Liberia (19), Sierra Leone (13) en Swaziland (10) voeren de zwarte lijst aan.

De lijst
http://ec.europa.eu/transport/air/safety/doc/flywell/2006_06_20_flywell_list_en.pdf