Europa's cocaïnedeur moet dicht

Nieuws

Europa's cocaïnedeur moet dicht

Alicia Fraerman

07 november 2007

Spanje wil af van zijn status als cocaïnesluis voor Europa. De regering wil intensiever onderzoek en modernere technologie gebruiken om de drugshandel in en door het land aan banden te leggen.

Uit een recent rapport van de United Nations Office on Drugs en Crime (UNODC) blijkt dat de vraag naar cocaïne in Europa naar alarmerende niveaus stijgt. Europa telt inmiddels 3,5 miljoen cocaïnegebruikers of 1,1 procent van de bevolking. In Spanje is dat bijna het dubbele: twee procent van de bevolking gebruikt er cocaïne.
In een ongezien grootschalige operatie ontmantelde de Spaanse politie begin oktober drie cocaïnelaboratoria. Er werden dertien mensen opgepakt en meer dan 35 kilogram cocaïne in beslag genomen. De bende smokkelde het goedje in uitgeholde lolly’s het land binnen. Tegenwoordig maken smokkelaars steeds vaker gebruik van kleine vliegtuigjes om cocaïne over te vliegen vanuit Marokko.
Volgens Julio Martín, een lokale sportpiloot, duurt de vlucht amper vijftien minuten en worden kleine vliegtuigjes maar zelden opgepikt door de radar: “ik ben misschien al één of twee keer gedetecteerd door de radar, met de vraag me te identificeren. Maar dat gebeurt anders vrijwel nooit.”
De Spaanse overheid wil iets aan die situatie doen door de radarinstallaties verbeteren en meer onderzoek te doen naar de groepen die drugs binnensmokkelen via Marokko en de Atlantische Oceaan. De Spaanse veiligheidsdiensten willen vooral de opslagplaatsen lokaliseren en er verdachte bewegingen in het oog houden.
De drugs komen niet enkel binnen via Marokko, maar ook via de havens van Galicië en de internationale luchthavens. In de eerste tien maanden van dit jaar alleen al nam de Spaanse politie op het vliegveld Barajas in Madrid meer dan drie ton drugs in beslag.
De politie wil ook de vierentachtig sportvliegveldjes verspreid over de kust beter controleren. Die luchthavens zijn volstrekt onbewaakt en vormen volgens de Spaanse politie ‘echte infiltratiepunten voor wapens en drugs in Europa’.  
Dit jaar nog vertelde Roberto Saviano, een ex-lid van de Napolitaanse maffia, in een interview met de krant La Razón dat Spanje “een vrijhaven is voor Italiaanse criminele organisaties. Ze kunnen zich hier vrij bewegen, en de Spanjaarden zien het niet. Ik weet niet of ze het niet willen zien, of gewoon slecht bij zicht zijn.”
Saviano vertelde verder dat “de meest gezochte persoon door de Italiaanse justitie, Rafaelle Amato, in Barcelona leeft en dat iedereen hem met rust laat.” Volgens de gewezen maffioso is de laksheid van de Spaanse overheid te wijten aan het feit dat de meeste drugs bestemd zijn voor de transit en niet in Spanje hun eindbestemming vinden.