Europeanen vinden dat ze beter worden van ontwikkelingshulp

Nieuws

Europeanen vinden dat ze beter worden van ontwikkelingshulp

Europeanen vinden dat ze beter worden van ontwikkelingshulp
Europeanen vinden dat ze beter worden van ontwikkelingshulp

27 november 2013

Zeven op de tien burgers in Europa vinden dat de hulp aan ontwikkelingslanden ook henzelf uiteindelijk ten goede zal komen. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de Eurobarometer die gisteren op de European Development Days in Brussel werd gepresenteerd.

De bestrijding van armoede in de wereld moet een topprioriteit zijn van de Europese Unie (EU), zegt 66 procent van de Europese burgers. Bijna zeven op de tien Europeanen zijn er ook van overtuigd dat de hulp aan ontwikkelingslanden uiteindelijk ten goede zal komen aan de EU zelf.

Ondanks de economische crisis zijn meer Europese burgers bereid om eerlijke producten te kopen als dat de bevolking in ontwikkelingslanden helpt. In totaal gaf 48 procent van de EU-burgers aan meer te willen betalen voor producten die verkregen zijn uit eerlijke handel. Dat is 4 procent meer dan bij de Eurobarometer van 2012.

Wereldwijde aanpak

De Europese Commissaris voor Ontwikkeling Andris Piebalgs toont zich tevreden over deze resultaten. “Ik ben blij dat de burgers in de Europese lidstaten wereldwijde solidariteit ondersteunen en inzien dat we armoede alleen kunnen bestrijden als we er met zijn alleen tegenaan gaan. De wereldwijde gemeenschap moet de handen in elkaar slaan en het eens worden over een sterke wereldwijde aanpak tegen armoede en voor duurzame ontwikkeling.”

Het aantal Europese burgers dat ontwikkelingshulp belangrijk vindt, blijft met 83 procent hoog, al is dit een daling van 2 procent ten opzichte van 2012.

Piebalgs geeft toe dat alle inspanningen op het vlak van duurzame ontwikkeling teniet worden gedaan als de situaties in de landen waar hulp wordt geboden instabiel zijn. “Hoe meer wapens er rondgaan, hoe meer instabiliteit”, zei hij. In dat opzicht gaf hij aan dat er tezamen met ontwikkelingshulp inspanningen moeten geleverd worden om de wapenhandel en het vrij verkeer van wapens aan banden te leggen.