Europees Hof bestempelt BPA als “toxisch”

Bradley Stephen Wise / Flickr (CC BY 2.0)

 

De omstreden stof Bisphenol A is “toxisch” en “erg zorgwekkend”. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een vonnis.

Bisphenol A, kortweg BPA, is een chemische stof die alomtegenwoordig is in consumentenproducten zoals blikjes, plastic flessen, speelgoed, schoenen en papier. Maar de stof is ook al jaren erg omstreden, onder meer door haar hormoonverstorende eigenschappen. Vooral bij kinderen wordt ze in verband gebracht met gedragsstoornissen en een hoger risico op hormonale kankers.

Met het verdwijnen van BPA is de strijd niet gestreden. De stof zal waarschijnlijk snel vervangen worden door BPS, een gelijkaardige stof die nog niet aan regels onderhevig is.

Al jaren proberen milieu- en consumentenverenigingen daarom strengere wetgeving af te dwingen op het gebruik van de stof, onder meer via de rechtbank. De Europese Commissie bestempelde de stof al in 2016 als toxisch. Gisteren (donderdag) bevestigde het Europees hof die beslissing.

Substituut

Milieubewegingen zijn erg blij met het vonnis. “De dagen van BPA zijn eindelijk geteld”, zegt Tatiana Santos van de Europese milieukoepel EEB. “Volgens de Europese wetgeving moet de stof nu uitgefaseerd worden, en de commissie moet daar een prioriteit van maken.”

Maar met het verdwijnen van BPA is de strijd niet gestreden, zegt ze. De stof zal waarschijnlijk snel vervangen worden door BPS, een gelijkaardige stof die nog niet aan regels onderhevig is. De Europese wetten bekijken immers elke stof afzonderlijk.

“Jammer genoeg, zowel in het geval van BPA als bij andere gevaarlijke stoffen, reageert de overheid te traag op pogingen van de chemische industrie om copycat-stoffen te lanceren van zodra een gevaarlijke stof verboden wordt”, zegt Santos. “We twijfelen er niet aan dat de industrie dit zal doen. De industrie verloor haar moreel kompas toen ze miljoenen uitgaf aan het gevecht tegen de wetenschap rond BPA om haar verkoopcijfers hoog te houden. We hebben nood aan hervormingen”.

Het Europees Hof spreekt zich tegen 20 september 2019 ook nog uit over de hormoonverstorende eigenschappen van BPA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.