Europees Hof tikt Duitsland op de vingers om mestvervuiling

Mariano Mantel (CC BY-NC 2.0)

 

Het Europees Hof veroordeelt Duitsland omdat het te weinig doet tegen de vervuiling van grondwater en rivieren met nitraten. Dat is vooral te wijten aan het overmatige gebruik van dierlijke mest in de landbouw.

Het Hof oordeelt dat Duitsland te weinig doet tegen de vervuiling en zijn boeren te veel dierlijke mest laat gebruiken. Daarmee schendt het de limieten die in de Europese nitraatrichtlijn zijn vastgelegd. Die richtlijn heeft net tot doel om de vervuiling van de landbouw aan banden te leggen. 

Een Duits overheidsrapport stelde vast dat 28 procent van de meetstations nitraatniveaus boven de Europese limieten toont. Daarmee heeft Duitsland de tweede hoogste concentratie van nitraten in het grondwater van alle Europese lidstaten. Enkel Malta doet het nog slechter. 

Schuldige

‘Mest verschijnt niet zomaar uit het niets’, zegt Marco Contiero van Greenpeace in een reactie. ‘Industriële landbouw is de duidelijke schuldige. We zitten tot onze nek in de “shit” en de oplossing is niet om op onze tenen te gaan staan, maar om de viezigheid op te ruimen. Het probleem beperkt zich overigens niet tot Duitsland - het zou een goede start zijn als de EU zou stoppen om de bedrijven te steunen die de oorzaak zijn.’

Wetenschappelijke instellingen en milieuagentschappen waarschuwen al langer voor de nitraatvervuiling uit dierlijke meststoffen. Nitraten stimuleren algenbloei in waterlopen en halen zo de zuurstof uit het water, met dramatische gevolgen voor vissen en andere dieren. 

Nitrieten

Nitraten zijn ook gevaarlijk voor de volksgezondheid. Ze kunnen in het menselijk lichaam worden omgevormd tot toxische nitrieten, die vooral gevaarlijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. 

Duitsland moet zich conformeren aan de beslissing van het hof of een nieuwe inbreukprocedure riskeren door de Europese Commissie. Die kan leiden tot een nieuw vonnis en bijhorende boetes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.