Europees Parlement wil af van ‘gouden visa’ voor rijke buitenlanders

Nieuws

‘Het recht om te leven in Europa is geen privilege voor rijkelui’

Europees Parlement wil af van ‘gouden visa’ voor rijke buitenlanders

Europees Parlement wil af van ‘gouden visa’ voor rijke buitenlanders
Europees Parlement wil af van ‘gouden visa’ voor rijke buitenlanders

IPS

11 maart 2022

Het Europees Parlement wil af van de zogenaamde ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ die EU-lidstaten tegen hoge betalingen uitreiken aan niet-EU-burgers, zoals Russische oligarchen. “Het EU-burgerschap mag niet langer te koop zijn.”

jackmac34 / pixabay (CC0)

Het Europees Parlement wil af van de zogenaamde ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ die EU-lidstaten tegen hoge betalingen uitreiken aan niet-EU-burgers, zoals Russische oligarchen.

jackmac34 / pixabay (CC0)

Het Europees Parlement wil af van de zogenaamde ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ die EU-lidstaten tegen hoge betalingen uitreiken aan niet-EU-burgers, zoals Russische oligarchen. ‘Het EU-burgerschap mag niet langer te koop zijn.’

In de afgelopen vijftien jaar is in sommige lidstaten een ware handel ontstaan in EU-paspoorten en visa voor niet-EU-burgers. De regeling was oorspronkelijk voorzien om buitenlandse investeerders aan te trekken, maar landen als Cyprus, Malta en Bulgarije verstrekken de documenten tegen hoge geldbedragen om inkomsten te generen. Zo kunnen onder meer Russische oligarchen een EU-burgerschap kopen en vervolgens binnen de EU gaan en staan waar ze willen.

Achterpoortje

‘Het is tijd dat we dat poortje sluiten, zodat Russische oligarchen en andere personen met zwart geld buiten blijven.’

In het Europees Parlement werd woensdag een rapport over de kwestie goedgekeurd, waarin staat dat de Europese Commissie maatregelen moet nemen tegen de gouden paspoorten en visa.

‘Deze regelingen dienen alleen als achterpoortje voor verdachte types die de EU niet in mogen op klaarlichte dag’, zegt Europarlementariër en rapporteur Sophie in ’t Veld van het Nederlanse D66. ‘Het is tijd dat we dat poortje sluiten, zodat Russische oligarchen en andere personen met zwart geld buiten blijven. De regeringen van de lidstaten hebben geweigerd het probleem aan te pakken, omdat het volgens hen geen zaak van de EU was. Gezien wat er momenteel gebeurt, kunnen zij deze kwestie niet meer uit de weg gaan.’

Doorlichting

Het parlement stelt een aantal concrete ingrepen voor, zoals de verplichting voor lidstaten om over de procedures te rapporteren. Zo kunnen andere landen bezwaar aantekenen tegen de uitreiking van een visum of paspoort.

‘Europees burgerschap is niet te koop en het recht om te leven in Europa is geen privilege voor rijkelui, laat dat duidelijk zijn’

Verder zouden de aanvragers van een visum of paspoort op zijn minst fysiek in het EU-land van aanvraag verblijven, en actief betrokken zijn bij hun investeringen. Deze moeten van voldoende kwaliteit zijn, genoeg toegevoegde waarde hebben en bijdragen aan de economie.

De Europarlementariërs pleiten ook voor uitgebreide veiligheidscontroles en doorlichtingsprocedures bij de aanvraag.

‘Europees burgerschap is niet te koop en het recht om te leven in Europa is geen privilege voor rijkelui, laat dat duidelijk zijn’, zegt Hilde Vautmans van OpenVLD. ‘Onze fractie pleit al sinds 2014 voor de afschaffing van schimmige gouden paspoorten en een strikte regulering en harmonisering van gouden visa. Ons pleidooi is vandaag relevanter dan ooit, want in de afgelopen jaren kregen vooral veel rijke Russen zo’n gouden paspoort of visum.’