Worst case scenario: jaarlijks grote overstromingen met extreem hoogwater aan Belgische kust

Grote overstromingen aan de kust, die normaal om de honderd jaar voorkomen, kunnen tegen het einde van deze eeuw elk jaar gebeuren als de klimaatverandering niet gestopt wordt. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de Europese Commissie.

Detlef Reichardt (CC BY-NC-ND 2.0)

Aan de Noordzee bij Bremen

Het rapport, door het Europese Joint Research Centre (JRC), analyseert de impact van de klimaatverandering op de factoren die een rol spelen in de vorming van extreem hoogwater. Daarbij zijn onder meer het gemiddelde zeeniveau, de vorming van golven, getijden en springtij.

De conclusies zijn alarmerend: als de uitstoot van broeikasgassen ongebreideld blijft stijgen kan extreem hoogwater, dat nu maar eens om de honderd jaar voorkomt, eind deze eeuw een jaarlijks fenomeen zijn. Bovendien stijgt het extreem hoogwater in dezelfde periode met met gemiddeld 81 centimeter.

‘In het worst case scenario krijgt de regio rond de Noordzee met de hoogste stijging te maken, tot bijna 1 meter’, stelt het rapport, ‘gevolgd door de Baltische Zee en de Atlantische kusten van Groot-Brittannië en Ierland.’

Als de dijken breken

De stijgende frequentie en intensiteit zal naar alle waarschijnlijkheid te veel worden voor de huidige kustbeschermingsmaatregelen, stelt de studie, en dus overstromingen veroorzaken.

‘Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd doorgaat, kunnen tegen het einde van deze eeuw vijf miljoen Europeanen die momenteel maar eens om de honderd jaar bedreigd worden, elk jaar gevaar lopen door grote kustoverstromingen’, stelt de studie. ‘In het RCP4.5-scenario is dat elke 2 tot 3 jaar.’

In dat zogenaamde RCP4.5-scenario van het klimaatpanel van de VN wordt uitgegaan van een optimistischer scenario, waarin de uitstoot van broeikasgassen al vanaf 2040 begint te dalen. Maar ook in dat geval komen de extreme hoogstanden dus nog altijd elke paar jaar voor tegen het einde van de eeuw. Het extreme zeeniveau stijgt dan met gemiddeld met 57 centimeter.

LEES OOK

© SustEcon Conference
‘Heerlijk vond ik het, academici, weldenkende mensen die vanuit hun analyse komen tot dergelijke revolutionaire praat’, schrijft zeronaut-blogger Mike Van Acoleyen.
FaceMePLS (CC BY 2.0)
Voorstanders van bedrijfswagens stellen vaak dat bedrijfswagens een noodzakelijk kwaad zijn, een gevolg van de hoge loonkosten in ons land.
© De Zevende Dag/VRT
De Zevende Dag weidde op 1 oktober uitvoerig uit over de Vlaamse klimaatdoelstellingen tijdens haar “Groot Debat”.
© The Conservation Project
Ludo De Witte, auteur van o.a.