Bosbranden, insectenplagen en windschade

Europese bossen worden steeds kwetsbaarder

De klimaatverandering maakt Europese wouden niet alleen kwetsbaarder voor bosbranden, maar ook voor insectenplagen en windschade. Dat blijkt uit onderzoek door de Europese Commissie op basis van artificiële intelligentie.

Frank Van Dongen (CC BY-NC-ND 2.0)

De studie waarschuwt ook voor een toenemende dreiging van insectenplagen en windschade.

Een analyse van veertig jaar aan satellietbeelden en klimaatgegevens door het Europese Joint Research Centre toont dat Europese bossen kwetsbaarder zijn geworden. Dat de kans op bosbranden stijgt, lijkt voor de hand te liggen. Maar de studie in Nature waarschuwt ook voor de toenemende dreiging van insectenplagen en windschade, of een combinatie van de verschillende bedreigingen.

Meer dan 60 procent van de biomassa in de Europese bossen is blootgesteld aan die risico’s, goed voor 33 miljard ton biomassa in totaal, stelt de studie. Daardoor komen essentiële functies van de bossen in gevaar, zoals houtvoorziening en CO2-opslag.

Vooral de dreiging van insectenplagen is toegenomen, met name in de snel opwarmende noordelijke bossen. In delen van Scandinavië en Noord-Europees Rusland nam die dreiging met zo’n 2 procent per decennium toe.

Artificiële intelligentie

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk om de Europese bossen beter voor te bereiden op de gevaren van de klimaatverandering, maar de studie kan ook elders in de wereld van belang zijn. 

De wetenschappers maakten immers gebruik van artificiële intelligentie om satellietbeelden, klimaatgegevens en waarnemingen op het terrein te analyseren van 1979 tot 2018. Die methode is puur datagestuurd en kan daardoor makkelijk in andere delen van de wereld herhaald worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift