Bosbranden, insectenplagen en windschade

Europese bossen worden steeds kwetsbaarder

De klimaatverandering maakt Europese wouden niet alleen kwetsbaarder voor bosbranden, maar ook voor insectenplagen en windschade. Dat blijkt uit onderzoek door de Europese Commissie op basis van artificiële intelligentie.

Frank Van Dongen (CC BY-NC-ND 2.0)

De studie waarschuwt ook voor een toenemende dreiging van insectenplagen en windschade.

Een analyse van veertig jaar aan satellietbeelden en klimaatgegevens door het Europese Joint Research Centre toont dat Europese bossen kwetsbaarder zijn geworden. Dat de kans op bosbranden stijgt, lijkt voor de hand te liggen. Maar de studie in Nature waarschuwt ook voor de toenemende dreiging van insectenplagen en windschade, of een combinatie van de verschillende bedreigingen.

Meer dan 60 procent van de biomassa in de Europese bossen is blootgesteld aan die risico’s, goed voor 33 miljard ton biomassa in totaal, stelt de studie. Daardoor komen essentiële functies van de bossen in gevaar, zoals houtvoorziening en CO2-opslag.

Vooral de dreiging van insectenplagen is toegenomen, met name in de snel opwarmende noordelijke bossen. In delen van Scandinavië en Noord-Europees Rusland nam die dreiging met zo’n 2 procent per decennium toe.

Artificiële intelligentie

De resultaten van het onderzoek zijn belangrijk om de Europese bossen beter voor te bereiden op de gevaren van de klimaatverandering, maar de studie kan ook elders in de wereld van belang zijn. 

De wetenschappers maakten immers gebruik van artificiële intelligentie om satellietbeelden, klimaatgegevens en waarnemingen op het terrein te analyseren van 1979 tot 2018. Die methode is puur datagestuurd en kan daardoor makkelijk in andere delen van de wereld herhaald worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.