Europese globalisten willen nieuwe partijen oprichten

Nieuws

Europese globalisten willen nieuwe partijen oprichten

Julio Godoy

18 november 2003

De andersglobalistische beweging moet haar voorstellen voor een andere wereld vertalen naar een politiek programma dat in Europa verdedigd kan worden door nieuwe politieke partijen. Dat is de opvallende conclusie van de organisatoren van het Europees Sociaal Forum.

Bernard Cassen, de voorzitter van ATTAC, de belangrijkste organisator van het Europees Sociaal Forum, blikte gisteren (maandag) voor de laatste maal terug op het ESF, dat woensdag begon en zaterdag werd afgesloten. De balans van drie dagen intens debatteren over onderwerpen als oorlog, de welvaartsstaat, privatiseringen, vrouwenrechten en biologisch boeren was voor Cassen zeer positief. Meer dan 40.000 mensen namen deel aan de debatten en seminaries in een feestelijke maar ook serieuze sfeer. Zowel de opkomst als het niveau van de debatten maakte het evenement een succes. Die debatten stonden in het teken van ‘anders globaliseren’: schaalvergroting met aandacht voor internationale samenwerking, menselijke ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid.

Sociale fora zijn tot dusver een soort volksuniversiteit geweest, een onderneming in volkseducatie, zo blikte Cassen terug op het ESF en op de drie vorige edities van het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre. Het aanklagen van de huidige wereldorde is een bijzonder succesvolle formule gebleken, maar nu moet de andersglobaliseringsbeweging uitkijken naar manieren om zijn doelstellingen te verwezenlijken door te wegen op de politieke besluitvorming. En om heel concreet te zijn: We moeten kijken of we één of meerdere politieke partijen moeten oprichten. Om die vraag te beantwoorden, moet eerst uitgemaakt worden waarom de bestaande politieke partijen er niet zijn in geslaagd om de verwachtingen in te lossen.

Fausto Bertinoti van de Italiaanse partij Rifondazione Communista had zijn antwoord op die vraag al klaar op het ESF zelf. Hij lanceerde een oproep voor nieuw radicaal Europees links om de oude linkse partijen te vervangen die elke utopische notie hebben opgegeven en de neoliberale kapitalistische globalisering aanvaard hebben.

De conclusie dat de andersglobalistische beweging méér moet zijn dan een ideeënfabriek, werd vorige week ook al geformuleerd door enkele deelnemers op het forum. De beweging moet verder gaan dan protesten en praktische voorstellen en werken aan de politieke voorwaarden om haar oplossingen in de praktijk te brengen, wilde een lid van Artsen zonder Grenzen vorige week kwijt aan IPS.

Aan concrete voorstellen was er vorige week geen gebrek: groepen die zich verzetten tegen de aankomende privatiseringsgolf in Europa suggereerden verschillende hervormingen voor internationale financiële instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Muntfonds. Ze wierpen ook een voorstel op tafel om internationale investerings- en handelsverdragen te wijzigen zodat landen hun soevereine beslissingsmacht kunnen behouden tegenover privé-bedrijven.

Milieugroepen stelden bindende verdragen voor om transnationale bedrijven aansprakelijk te maken voor de manier waarop ze omgaan met hun personeel en met het milieu. Verschillende universiteitsprofessoren braken en lans voor een hervorming die de Europese Centrale Bank aansprakelijk zou maken. Vrouwenorganisaties stelden voor om de nationale en Europese wetgeving te wijzigen zodat huiselijk geweld tegen kinderen en vrouwen strafbaar wordt. De organisatoren willen volgend jaar een boek uitbrengen waarin de voorstellen in detail worden uitgeschreven.

Het volgende Europees Sociaal Forum vindt volgend jaar in Londen plaats. De Europese andersglobalisten maken zich nu eerst klaar voor het Wereld Sociaal Forum, dat in januari plaatsvindt in de Indiase stad Mumbai. In de vroege lente van volgend jaar willen de ESF-organisatoren een nationale Europese protestdag houden tegen de ontmanteling van de welvaartstaat. Op 9 mei komt er een andere protestdag gericht tegen de geplande Europese grondwet. Die zou die dag goedgekeurd moeten worden in Rome.