Enkel de uitstoot van het vliegverkeer bleef in 2019 stijgen

Europese industrie stootte vorig jaar 8,7 procent minder uit

Nico Franz / Pixabay

De uitstoot van de grote industriële sectoren in Europa is vorig jaar met maar liefst 8,7 procent gedaald, terwijl de economie bleef groeien. Enkel de uitstoot van het vliegverkeer bleef stijgen.

Vorig jaar groeide de Europese economie met 1,5 procent, maar toch slaagden de grote industriële sectoren erin hun uitstoot terug te dringen met 8,7 procent, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De cijfers zijn afkomstig van het Europese systeem van emissiehandel (ETS).

Stroomproductie

Vooral de stroomproductie werd een pak schoner. Vooral dankzij de snelle uitfasering van steenkool ten voordele van hernieuwbare energiebronnen en aardgas daalde de uitstoot van de sector met 15 procent.

Enkel de luchtvaart gaat tegen die trend in

De uitstoot van zware industrie, zoals de staal- en cementsector, de chemische industrie en raffinaderijen, daalde met 2 procent.

Enkel de luchtvaart gaat tegen die trend in. In 2019 liep de totale uitstoot van de sector op tot 68,14 miljoen ton CO2, een stijging met 1 procent tegenover de 67,19 miljoen ton in 2018.

Coronacrisis

De cijfers van de Commissie hebben enkel betrekking op 2019 en houden dus nog geen rekening met de effecten van de coronacrisis. Die zal naar verwachting tot nog een grotere daling leiden.

Uit voorspellingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA) blijkt dat de coronacrisis de vraag naar energie sterk doet dalen. De vraag naar aardgas zal na een groei van tien jaar met 5 procent dalen, die naar steenkool met 8 procent dalen ten opzichte van 2019.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift