Europese lidstaten halen waterdoelstellingen niet tegen 2020

Michael Gaylard CC BY 2.0

 

De Europese lidstaten hebben inspanningen gedaan om hun impact op de zee te verminderen. Maar die maatregelen zijn onvoldoende om de doelstelling tegen 2020 te halen.

Dat blijkt uit een rapport dat de Europese Commissie gisteren (donderdag) heeft gepubliceerd rond de Europese Richtlijn Mariene Strategie, die streeft naar gezonde zeeën en oceanen tegen 2020. De landen moeten daarvoor maatregelen nemen om onder meer de biodiversiteit te beschermen, overbevissing te stoppen en vervuiling terug te dringen.

Maar de huidige inspanningen volstaan niet om de doelstelling tegen 2020 te halen. In sommige gevallen, zoals vervuiling met afval, is het gebrek aan vooruitgang te wijten aan een gebrek aan coördinatie. De nieuwe Europese strategie rond plastic kan daar verandering in brengen. 

Totaalaanpak

‘Oceanen en zeeën zijn essentieel voor het welzijn van onze planeet, en we mogen geen compromissen sluiten over de bescherming ervan’, zegt Karmenu Vella, Europees -commissaris voor Milieu, Mariene Zaken en Visserij. ‘Daarom heeft de EU een van de meest ambitieuze actieplannen ter wereld, en de laatste jaren hebben de lidstaten heel wat inspanningen gedaan.’

‘Maar jammer genoeg, ondanks die inspanningen, zijn de maatregelen die tot nog toe zijn genomen onvoldoende om de zeeën gezond en productief te maken tegen 2020’

‘Maar jammer genoeg, ondanks die inspanningen, zijn de maatregelen die tot nog toe zijn genomen onvoldoende om de zeeën gezond en productief te maken tegen 2020’, zegt ze. ‘Ik dring er bij de lidstaten op aan om de aanbevelingen van de commissie ter harte te nemen en de nodige stappen te doen om de doelstelling te halen.’

De Europese lidstaten zijn verplicht een zesjarenplan op te zetten. Daarin moeten ze een systeem uitwerken om de staat van hun kustwateren te analyseren aan de hand van elf elementen zoals biodiversiteit, visbestanden, vervuiling en de kwaliteit van de zeebodem. Vervolgens moeten ze maatregelen uitdokteren en implementeren die gezonde en productieve zeeën en oceanen garanderen.

Regionale samenwerking is daarbij erg belangrijk, omdat de impact op de zee landsgrenzen overschrijdt.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift