4 op 5 Europeanen ademen nog altijd vuile lucht in

Betere Europese luchtkwaliteit maskeert grote ongelijkheden

Alexei Scutari / Unsplash

Ondanks de verbeterde luchtkwaliteit blijven veel Europeanen blootgesteld aan luchtvervuiling.

De Europese luchtkwaliteit is er in de voorbije twee decennia duidelijk op vooruitgegaan. Toch ademen nog altijd ruim vier op de vijf Europeanen vuile lucht in, blijkt uit onderzoek in het vakblad Nature.

Het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) liet artificiële intelligentie los op de Europese meetgegevens van 2003 tot 2019, voor de concentraties fijnstof, stikstof en ozon. Het onderzoeksteam analyseerde zo meer dan 1.400 regio’s in 35 landen, samen goed voor 543 miljoen mensen.

Uit de resultaten in het vakblad Nature Communications blijkt dat de totale niveaus van fijnstof en stikstofdioxide in de meeste delen van Europa zijn afgenomen. De vervuiling met ‘PM10’ (fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 mm) daalden het snelste, met 2,75 procent per jaar. Vervuiling met PM2,5 (kleiner dan 0,0025 mm) en stikstofdioxide daalden respectievelijk met 2,45 en 1,72 procent per jaar.

Te hoge concentraties

Maar die globale verbetering maskeert wel grote ongelijkheden, en bovendien blijven veel Europeanen blootgesteld aan te hoge concentraties, zeggen de onderzoekers. Maar liefst 98,10 procent van de Europeanen leeft in gebied waar de WHO-drempel voor PM2,5 wordt overschreden. Voor MP10 en stikstof is dat respectievelijk 80,15 en 86,34 procent van de Europese bevolking. De cijfers komen sterk overeen met de schattingen van het Europees Milieuagentschap (EEA) voor 27 EU-landen.

Voor fijnstof is de vervuiling het grootste in Noord-Italië en Oost-Europa, terwijl de hoogste PM10-niveaus gemeten werden in Zuid-Europa. Hoge NO2-niveaus werden vooral waargenomen in Noord-Italië en in sommige delen van West-Europa, zoals in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland.

Ozon blijkt een bijzonder moeilijk te beperken stof. Tijdens de hele onderzoeksperiode van 2003 tot 2019 haalde zelfs geen enkel land tijdens het hoogseizoen de norm.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.