Europese Ontwikkelingsbank schrapt steenkoolprojecten

Nieuws

Europese Ontwikkelingsbank schrapt steenkoolprojecten

11 december 2013

De Europese Bank voor Heropbouw en Ontwikkeling (EBRD) heeft een nieuwe energiestrategie goedgekeurd. De bank gaat veel meer investeren in hernieuwbare energie en schrapt vervuilende steenkoolprojecten.

De landen in de EBRD-regio, die zich uitstrekt van Marokko tot Mongolië, zien zich geconfronteerd met de uitdaging om duurzame, veilige en betaalbare energie te produceren, zegt de bank. Energie-efficiëntie is het eerste en beste antwoord op die uitdaging.

Hernieuwbare bronnen

Daarnaast zet de bank voortaan nog sterker in op de productie van hernieuwbare energiebronnen, en vooral ook op de ontwikkeling van de stabiele wettelijke kaders die nodig zijn om van hernieuwbare energie een succes te maken. De bank wil landen helpen de overgang te maken van gas- en steenkool naar hernieuwbare bronnen zoals geothermische energie.

De EBRD zal naar eigen zeggen geen steenkoolcentrales meer financieren “behalve in zeldzame en uitzonderlijke omstandigheden waar geen realiseerbare alternatieve energiebronnen voorhanden zijn.”

“We hebben af te rekenen met de nalatenschap van een decennialang beleid dat een van de meest verspillende energiesectoren op de planeet heeft gecreëerd”, zegt Riccardo Puliti, directeur Energie en Natuurlijke Grondstoffen bij de bank. “Deze sectoren hervormen gaat traag, zowel om economische als politieke redenen. Maar het werk dat we al geleverd hebben bewijst dat marktfactoren gebruikt kunnen worden om de energiesector duurzamer te maken – zowel op ecologisch, economisch als politiek vlak.”

Van 2006 tot 2013 investeerde de EBRD meer dan 8,6 miljard euro in 172 energieprojecten.