"Europese windparken in Mexico negeren bevolking"

Bij de bouw van vier windparken in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca houden de Europese financiers geen rekening met de lokale, inheemse bevolking, zeggen burgerorganisaties.

Wikimedia / Difer (CC BY-SA.5)

Bij de bouw van vier windparken in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca houden de Europese financiers geen rekening met de lokale, inheemse bevolking, zeggen burgerorganisaties.

Drie windparken worden door het Franse Electricité de France (EDF) gebouwd, het vierde komt er met publiek geld uit Denemarken en Nederland.
Voor de drie Franse projecten is de lokale bevolking niet geconsulteerd, zegt Benjamin Cokelet van Poder, een internationale organisatie die burgerorganisaties ondersteunt.

Als er wel gesprekken zijn, is geen vertaler beschikbaar voor de inheemse bevolking.

Volgens de OESO-richtlijnen moet een bedrijf aan burgers en werknemers juiste en verifieerbare informatie geven over de milieu-impact van haar activiteiten. Gemeenschappen die rechtstreeks betrokken zijn, moet men consulteren.

23 procent van verbruik

Windenergie zit in de lift in Mexico, traditioneel een olieland. Hernieuwbare bronnen zijn nu goed voor 7 procent van het nationale energieverbruik, tegen 2018 moet dat al 23 procent zijn.

Drie van de vier projecten worden op het schiereiland Tehuantepec gerealiseerd. Daar staan volgens Poder minstens twintig windparken op stapel, van zestien verschillende bedrijven.

Het schiereiland telt 1230 landbouwkernen, hoofdzakelijk gemeenschapsgronden van inheemse groepen.

De International Finance Corporation (IC), die van de Wereldbank afhangt, gaf een krediet van 189 miljoen dollar voor een van de vier parken. “Er is zeer ernstig met de gemeenschappen omgegaan”, zegt Roberto Albisetti, IFC-vertegenwoordiger in Mexico. “We investeren veel geld in consultatieprocessen want het is beter te voorkomen dan nadien op klachten te lopen.”

Volgens Poder lopen de financierende landen en bedrijven het risico dat klacht tegen wordt ingediend bij de OESO.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift