Europese woestijnatlas toont toenemende druk op milieu

IFPRI IMAGES CC BY-NC-ND 2.0

Winderosie in Niger

De Europese Commissie heeft een nieuwe Wereldatlas van Verwoesting voorgesteld. Die toont een duidelijke toenemende impact door de mens, en snelle teloorgang van de landbouwgrond over de hele wereld. 

De atlas is het werk van het Joint Research Centre van de Europese Commissie en biedt een omvangrijke wetenschappelijke inschatting van landdegradatie overal ter wereld. Daaruit blijkt dat de bevolkingsgroei en veranderende consumptiepatronen een enorme druk uitoefenen op de natuurlijke grondstoffen.

700 miljoen verhuizingen

Meer dan 75 procent van het vasteland is al verminderd van kwaliteit en dat cijfer kan stijgen tot 90 procent in 2050.

Jaarlijks degradeert in de hele wereld een totale oppervlakte van ongeveer de helft van de Europese unie.

Jaarlijks degradeert in de hele wereld een totale oppervlakte van ongeveer de helft van de Europese unie (4,18 miljoen vierkante kilometer).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
 Vooral Afrika en Azië zijn het hardst getroffen. Maar ook voor de EU is de economische kost aanzienlijk: schattingen lopen in de tientallen miljarden per jaar.

Landdegradatie en klimaatverandering kunnen de wereldwijde voedselproductie met een tiende doen dalen tegen 2050. De grootste impact zal voelbaar zijn in India, China en Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de landbouwproductie kan halveren.

Ook migratie is een van de gevolgen. Tegen 2050 verwacht het rapport dat tot 700 miljoen mensen verhuisd zullen zijn door oorzaken die te maken hebben met landdegradatie.

Dramatische druk

‘Over de voorbije twintig jaar, sinds de publicatie van de laatste editie, is de druk op land dramatisch toegenomen’, zegt EU-commissaris Tibor Navracsics. 

‘Om onze planeet te beschermen voor toekomstige generaties, moeten we dringend iets doen aan de manier waarop we met schaarse grondstoffen omgaan. Deze nieuwe en veel geavanceerdere versie van de atlas geeft beleidmakers wereldwijd een toegankelijk middel om het probleem te vatten en de oorzaken en mogelijke oplossingen te identificeren voor het probleem.’

Hoewel het probleem globaal is, zijn de oorzaken lokaal en moeten ook de oplossingen dat zijn. Daarvoor is meer politiek engagement en grotere samenwerking nodig, stelt Navracsics. Het verder oprukken van de landbouw kan beperkt worden door de oogsten op bestaand areaal te vergroten, over te stappen op een meer plantaardig dieet en voedselverspilling aan te pakken.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift