Eurostar halveert plasticgebruik tegen 2020

Het gebruik van plastic op de Eurostar moet tegen 2020 gehalveerd zijn. Het is een van de tien punten in een plan dat Eurostar lanceert om mee de schouders te zetten onder de klimaatdoelen van Parijs.

Herbert Ortner (CC BY 3.0)

 

De Eurostar is nu al een veel milieuvriendelijker alternatief in vergelijking met het vliegverkeer: een treinrit tussen Parijs en Londen stoot tot 90 procent minder CO2 uit dan een vlucht over dezelfde afstand.

Afval

Toch kan de ecologische voetafdruk van zo’n treinreis nog flink naar beneden, beseft Eurostar. Het wil daarom het afval dat op de treinen geproduceerd wordt, flink verminderen.

Het papierverbruik moet ook drastisch achteruit: mede dankzij elektronische tickets wil Eurostar het verbruik halveren.Een van de ingrepen is de halvering van het plasticverbruik tegen 2020. Rietjes zijn al afgeschaft, en Eurostar gaat op zoek naar alternatieven voor de traditionele verpakkingen. Het zal daarvoor in gesprek gaan met de leveranciers en cateringbedrijven.

Energie-efficiëntie

Het plan bevat ook ingrepen om energie te besparen. Zo moeten de treinen 5 procent minder energie gebruiken tegen 2020, en wordt geïnvesteerd in zonnepanelen voor het Britse depot, het grootste gebouw van het bedrijf.

‘In de voorbije acht jaar hebben we onze klimaatafdruk al met 30 procent verminderd.’

‘In de voorbije acht jaar hebben we onze klimaatafdruk al met 30 procent verminderd’, zegt Eurostar-ceo Nicolas Petrovic. ‘Maar gezien de schaal van de uitdagingen voor het milieu, stellen we onszelf nu ambitieuze doelstellingen. Hogesnelheidstreinen spelen een cruciale rol in de keuze voor meer duurzame transportmethoden en we verbinden er ons toe om in al onze activiteiten energie te besparen en afval te verminderen.’Alle voertuigen van het bedrijf worden tegen 2020 ingewisseld voor elektrische varianten en er komen strengere richtlijnen voor het voedsel dat aan boord van de treinen en in de lounges geserveerd wordt.

Amsterdam

Het bedrijf werkt ook hard aan een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Londen. Nu nemen nog elk jaar 4 miljoen passagiers een vlucht tussen de twee steden, maar de trip zou tot 80 procent klimaatvriendelijker kunnen met de trein.

Als de rechtstreekse verbinding er komt, kan ze volgens Eurostar 8 vluchten per dag of 2600 vluchten per jaar uitsparen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift