Expeditie gaat top Everest opruimen

Nieuws

Expeditie gaat top Everest opruimen

Joren Gettemans

20 april 2010

Een team van twintig Nepalese klimmers gaat voor het eerst de top van de Mount Everest opruimen. In de bijzonder gevaarlijke zone boven 8000 meter ligt naar schatting 2 ton afval, dat door de klimaatverandering bloot is komen te liggen.

De Everest dreigt een echte vuilnisbelt te worden, waar door vierduizend klimmers zo’n 50 ton afval is achtergelaten. Er zijn al eerder expedities georganiseerd om dat vuil beetje bij beetje naar beneden te brengen, maar tot nog toe beperkten die zich tot de zone onder de 8000 meter.
Nu vertrekt een nieuwe expeditie van twintig sherpa’s voor het eerst naar de Zone des Doods, de bijzonder moeilijke en gevaarlijke zone tussen 8000 meter en de top. Daar is naar schatting 2 ton afval achtergelaten door bergbeklimmers, het oudste nog uit de tijd van Edmunt Hillary en Tenzing Norgay, het eerste duo dat te top kon bedwingen. Mede door de klimaatverandering is het afval bloot komen te liggen en het hindert nieuwe klimexpedities.
Het team hoopt ook vijf lichamen te kunnen bergen van klimmers die het niet haalden. Eén ervan is het lichaam van een Zwitserse klimmer die in 2008 omkwam. Het zal gecremeerd worden in het basiskamp.