Volgens expertenpanel zijn mondmaskers wel degelijk effectief

Experts: mondmaskers hebben veel doden vermeden in Japan

Jeena Paradies (CC BY 2.0)

Mondmaskers hebben een zware dodentol in Japan helpen voorkomen. Dat zegt een expertenpanel dat door de overheid is aangesteld.

Het expertenpanel van de Japanse overheid heeft zich gebogen over de manier waarop het land de COVID-19-pandemie aanpakt. Zij zijn het erover eens dat het dragen van mondmaskers een belangrijke reden is waarom Japan een zware dodentol door het coronavirus heeft kunnen voorkomen.

Woensdag waren er officieel 16.000 besmettingen en 850 COVID-19-doden (op 126 miljoen inwoners), een van de laagste cijfers van landen uit de G7, de groep van zeven rijkste economieën, en de Europese Unie.

Sterk gezondheidsbewustzijn

Mondmaskers hebben al sinds het begin van de COVID-19-uitbraak tot hevige discussies geleid. Aanvankelijk werden ze ook door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ondoeltreffend afgedaan.

In The Japan Times zegt de vice-voorzitter van het expertpanel, Shigeru Omi, dat Japan een sterk gezondheidsbewustzijn heeft. Dit heeft volgens hem geholpen om de uitbraak van COVID-19 onder controle te houden.

Pollen

Op vraag van journalisten wat hij precies bedoelde met gezondheidsbewustzijn, en hoe dat verschilt met andere landen, antwoordde hij dat er in Japan een sterk bewustzijn leeft voor openbare hygiëne. ‘Te beginnen met de gewoonte om onze handen te wassen. En door historische ervaringen is er ook een brede kennis over het voorkomen van infecties’, zei hij.

‘Een andere belangrijke factor is dat Japanners zich op hun gemak voelen bij het dragen van mondmaskers. Veel mensen zijn allergisch voor pollen, dus ze doen dit tijdens het pollenseizoen van bij begin van het jaar tot diep in het voorjaar. Zo beschermen ze zich ook tegen influenza.’

Japans premier Shinzo Abe heeft afgelopen maandag de nationale noodtoestand beëindigd. De experts benadrukken dat de crisis evenwel nog niet bestreden is. mondmaskers maken dan wel deel uit van het dagelijkse leven in Japan, ze zullen alleen niet genoeg zijn om het land te behoeden voor dit virus, stelt het panel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.