Expo 2012 stelt bescherming oceanen centraal

Nieuws

Expo 2012 stelt bescherming oceanen centraal

Thalif Deen

06 mei 2012

Vanaf 12 mei is Zuid-Korea gastheer van de Expo 2012, met als thema  'De Levende Oceaan en Kust'. De wereldtentoonstelling is een 161-jaar oude traditie die in 1851 in Engeland begon met de Great Exhibition, waar verschillende stoommachines werden getoond.

De wereldtentoonstellingen die volgden, waren onder meer die van 1876 in de Amerikaanse stad Philadelphia met telefonie als thema en die in 1885 in Antwerpen met de automobiel in het middelpunt.

Het hoofdthema van de Expo 2012 is bescherming van de oceanen. Volgens de Verenigde Naties (VN) is 60 procent van de maritieme ecosystemen beschadigd of overbevist.

In de kuststad Yeosu in Zuid-Korea laat de Expo 2012 zien wat in de 21ste eeuw bereikt is op het gebied van watertechnologie. De ‘groene expo’ valt samen met de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling (ook bekend als Rio+20) half juni in Brazilië.

De VN, die na Korea het grootste paviljoen op de Expo 2012 hebben, spelen een sleutelrol in de tentoonstelling. Meer dan 70 procent van de aarde is bedekt met oceanen en het menselijke leven is nauw verbonden met die oceanen, stellen de VN. “Oceanen zijn het hart en de longen van onze planeet. Ze produceren 40 procent van het zoetwater en 75 procent van de zuurstof die we inademen.”

11 miljoen bezoekers

De Zuid-Koreaanse regering heeft 1,45 miljard euro geïnvesteerd in de Expo, die duurt van 12 mei tot 12 augustus. Naar verwachting zal de tentoonstelling 11 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland trekken.

Het evenement brengt de publieke en private sector bij elkaar en grote Koreaanse bedrijven als Daewoo Shipping en Marine Engineering zijn er vertegenwoordigd. Op de Expo zijn dit jaar 105 landen aanwezig en 24 internationale organisaties. Ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd op de Expo. Nederland presenteert zichzelf rond het thema ‘Sustainable Deltas’.

Vijftig ontwikkelingslanden hebben hun paviljoens onderverdeeld in drie categorieën: het Pacific Paviljoen, het Atlantische Paviljoen en het Paviljoen Indische Oceaan.