Het land wordt zwaar getroffen door de klimaatverandering

Extreem natuurfenomeen in Mongolië leidt tot massale veesterfte en honger

Anubhav Rana / pexels.com

Een bitter koude winter na een erg droge zomer heeft veel herdersfamilies in Mongolië hun vee gekost. Heel wat gezinnen kampen daardoor met gebrek aan voedsel en hebben moeite om basisbenodigdheden en gezondheidszorg te betalen, waarschuwt de ngo Save the Children.

De “dzud” is een uniek Mongools fenomeen, waarbij zware winterse sneeuwval en extreme kou volgen op een erg droge zomer. Daardoor is er niet voldoende graasgebied voor het vee, en dat leidt tot massale sterfte.

Momenteel zijn 13 van de 21 Mongoolse provincies getroffen. De temperaturen daalden de voorbije winter tot min 40 graden Celsius, waardoor veel dieren die al ondervoed waren, omkwamen van honger of onderkoeling.

De snel stijgende inflatie komt daar nog bovenop.

Volgens de ngo Save The Children hebben nu 213.000 mensen, onder wie 80.000 kinderen, humanitaire hulp nodig zoals voedsel, gezondheidszorg en hygiëneartikelen. Tijdens een dzud lopen vooral jonge kinderen onder de vijf jaar een groot risico op ondervoeding, zegt de ngo.

Klimaatcrisis

De dzud is een natuurlijk fenomeen in Mongolië, maar de frequentie ervan is sterk toegenomen. In de vorige eeuw werd zo’n twee keer per decennium officieel van een dzud gesproken, nu is dat zo goed als jaarlijks, en ook de ernst neemt toe.

De temperaturen in Mongolië stijgen gemiddeld twee keer sneller dan het wereldgemiddelde.

Volgens wetenschappers is er een duidelijke link met de klimaatverandering. De temperaturen in Mongolië stijgen gemiddeld twee keer sneller dan het wereldgemiddelde: de opwarming is er nu al meer dan 2 graden Celsius en de neerslag is sterk gedaald in de voorbije halve eeuw.

‘Herdersgezinnen hebben dringend steun nodig, zodat ze essentiële artikelen kunnen kopen zoals voedsel en medicijnen, en ook voer om hun vee te redden en hun toekomstige levensonderhoud te beschermen’, zegt Bayan-Altai Luvsandorj van Save the Children. ‘Dzuds komen steeds vaker voor en worden ernstiger door de klimaatverandering. De internationale gemeenschap moet humanitaire hulp bieden, maar ze moet ook herdersgemeenschappen ondersteunen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, om toekomstige humanitaire rampen te voorkomen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.