Helft van landbouwopbrengst vernietigd

Extreme droogte in Zambia: 6 miljoen mensen riskeren watertekort en honger

Joachim Huber / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0 DEED)

Extreme droogte heeft de helft van de landbouwopbrengst in Zambia vernietigd.

Extreme droogte heeft de helft van de landbouwopbrengst in Zambia vernietigd. Oxfam luidt de alarmbel: 6 miljoen mensen staan op de rand van een humanitaire crisis.

Acute voedseltekorten, ondervoeding en waterschaarste, zeker nog tot aan het volgende oogstseizoen: dit is de realiteit voor miljoenen inwoners van Zambia nu de helft van de aanplantingen het niet hebben gehaald.

De Zambiaanse regering heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen. Volgens president Hakainde Hichilema heeft het land vijf weken zonder regenval gezeten op een moment dat boeren de regen het hardst nodig hadden. 84 van de 116 districten in Zambia zijn getroffen door extreme droogte.

Bovendien komt de crisis bovenop het feit dat het land nog maar net is hersteld van een enorme cholera-uitbraak die meer dan zevenhonderd levens heeft geëist. Volgens Ezra Banda, de directeur van Keepers Zambia Foundation, is het best mogelijk dat de huidige watertekorten tot een nieuwe uitbraak van cholera zullen leiden.

Mislukte oogsten

Boer Mainza Muchindu uit Lusaka getuigt bij Oxfam-medewerkers dat hij zijn gezin van tien personen maar moeilijk doorheen deze periode geloodst krijgt. ‘Ik betaal het onderwijs van mijn oudste kinderen via mijn landbouwopbrengsten, en de hele familie heeft dit voedsel ook nodig om van te leven’, zegt hij.

Muchindu had geïnvesteerd in een maïsoogst van twee hectare en moet met lede ogen aanzien dat er niets van terecht komt. Het enige wat hij kan hopen is dat de overheid voedselhulp organiseert.

Ondervoeding

Volgens Oxfam-programmadirecteur in Zuidelijk Afrika, Machinda Marongwe, is klimaatfinanciering hard nodig voor kwetsbare kleine boeren zoals Muchindu. De toezeggingen van de rijke landen blijven echter uit, zegt de organisatie.

Ondervoeding is een groot probleem in Zambia. Nog voor deze ramp werd uitgeroepen, kreeg 48 procent (17,4 miljoen mensen ) in Zambia niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën binnen. 35 procent van de kinderen is er zwaar ondervoed.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.