Facebook-campagne tegen censuur

Nieuws

Facebook-campagne tegen censuur

Joren Gettemans

19 april 2009

Negen europarlementsleden zijn een campagne gestart op Facebook om aandacht te trekken voor de groeiende censuur op het internet.

“Landen zoals Cuba, Wit-Rusland, Iran, Birma en de China zijn actief in het bestrijden van oppositie op het Internet”, schrijft europarlementslid Jules Maaten van de Nederlandse VVD op zijn website. Hij zoekt zoveel mogelijk leden op Facebook om de campagne te steunen.

De negen parlementsleden dienden vorig jaar ook al een wetsvoorstel in om vrijheid op het internet te garanderen. Die zogenaamde “Global Online Freedom Act” (EU GOFA) is gebaseerd op een gelijkaardige wetsvoorstel in de Verenigde Staten. Ze willen onder meer een zwarte lijst van landen die het internet censureren, standaarden voor Europese bedrijven die in die landen werkzaam zijn en software die toelaat om censuur te omzeilen.

“Technologiebedrijven moeten een open Internet bevorderen en de vrijheden die mensen online hebben beschermen”, zegt Maaten. “Vrijheid van meningsuiting moet de basis blijven van het internet, en mensenrechten moeten daarom ook online beschermd worden.”

Maaten voert zijn campagne samen met de Zweed Chistofer Fjellner en de Brit Edward McMillan-Scott van de EPP, de Portugees Paulo Casaca en de Griek Stavros Lambrinidis van de PSE, de Deense Karin Riis-Jørgensen en Finse Henrik Lax  van ALDE en de Oostenrijkse Eva Lichtenberger en de Duitser Frithjof Schmidt  van de Groenen. De campagne krijgt de steun van organisaties als Journalisten Zonder Grenzen, Freedom House, het Internationaal Persinstituut en Hivos.