Prijs van fairtradeproducten nog steeds een drempel

Fair trade wordt beter verkocht maar is steeds minder bekend

Andie Gilmour / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Belgen kennen fair trade steeds minder goed. Drie op de tien Belgen kennen het principe niet, en die trend is nog sterker bij jongeren.

Vorig jaar werd in België een recordbedrag uitgegeven aan fairtradeproducten. Elke Belg gaf gemiddeld 29,28 euro uit aan duurzame producten die tegen eerlijke voorwaarden verhandeld worden, een stijging met 20 procent tegenover het jaar ervoor. Nochtans gaat de bekendheid van het keurmerk achteruit.

Dat blijkt uit cijfers vrijgegeven door ontwikkelingsagentschap Enabel, naar aanleiding van de Week van de Fair Trade die woensdag van start gaat. Van de 29,28 die elke Belg gemiddeld spendeerde aan fairtradeproducten, ging er 23,55 naar Noord-Zuidproducten en 5,72 euro naar lokale producten.

Daartegenover staat dat Belgen fair trade steeds minder goed kennen. Zo’n 71 procent van de Belgische bevolking zegt al van fair trade gehoord te hebben. Dat is 15 procent minder dan vorig jaar. Drie op de tien Belgen kennen het principe dus niet, en die trend is nog sterker bij jongeren. Van de 16- tot 35-jarigen heeft slechts 58 procent ervan gehoord.

Positief imago

Bij de Belgen die er wel al over gehoord hebben, heeft fair trade een positief imago: zes op de tien Belgen vindt dat eerlijke handel belangrijk is voor producenten in het Zuiden. Daarentegen zijn Belgen er niet van overtuigd dat ze persoonlijk veel betekenen voor de rechten van kleinschalige boeren en arbeiders door fairtradeproducten te kopen.

Veilige arbeidsomstandigheden en een billijke vergoeding zijn de voornaamste vereisten om een fairtradelabel te verkrijgen. Daarnaast moet de productie ook gebeuren met respect voor klimaat en milieu. Concreet houdt dat in dat de producenten CO2-uitstoot en waterbehoefte moeten afbouwen, en inzetten op de bescherming van bossen en de verbetering van de bodemkwaliteit.

Volgens Enabel is de prijs van fairtradeproducten nog steeds een drempel in de ogen van velen. Vier op de tien Belgen geeft aan dat ze artikelen uit eerlijke handel duurder vinden dan andere producten, en dat ze meer zouden kopen indien ze goedkoper waren.

De Week van de Fair Trade loopt van 5 tot en met 10 oktober en moet het keurmerk in de kijker zetten. Tien dagen lang worden er op plaatsen waar fairtradeproducten verkocht worden - zoals de Oxfam-Wereldwinkels - allerlei activiteiten georganiseerd om consumenten op een leuke manier kennis te laten maken met eerlijke handel en eerlijke producten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.