FAO roept op tot nultolerantie illegale houtkap

Nieuws

FAO roept op tot nultolerantie illegale houtkap

FAO roept op tot nultolerantie illegale houtkap
FAO roept op tot nultolerantie illegale houtkap

Malvina Poelvoorde

21 maart 2013

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 21 maart uitgeroepen tot Internationale Dag van het Bos. Ook publiceert de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vandaag een rapport over de situatie van de mediterrane bossen.

Op deze eerste Internationale Dag van het Bos, stelt de Directeur-Generaal van de FAO Jose Graziano da Silva alle landen voor om Zero Illegal Deforestation (nultolerantie voor illegale houtkap) ten doel te stellen. ‘In veel landen heeft de illegale houtkap slechte gevolgen voor het ecosysteem en wordt water en brandhout steeds schaarser. Daarom wil ik het aanplanten van bomen en de invoering van een nultolerantie voor illegale houtkap aanmoedigen.’

Mediterrane bossen

Het nieuwe FAO-rapport bericht dat de mediterrane bossen onder grote druk staan door de bevolkingsgroei. Er wordt voorspeld dat de huidige bevolking van de landen rond de Middellandse Zee van 500 miljoen in 30 jaar zal groeien tot 625 miljoen.

Ook verwacht het rapport dat de mediterrane bossen het nog zwaar te verduren zullen krijgen bij de huidige klimaatverandering. In de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur in het gebied met een graad Celsius gestegen, terwijl er twintig procent minder regen valt in bepaalde regio’s. Dit kan onder andere leiden tot meer en hevigere bosbranden, wat de biodiversiteit ernstig zou schaden.

Meer informatie over de Internationale Dag van het Bos en het rapport over de situatie van de mediterrane bossen op de website van de FAO.