FARC gaat door met gewapende strijd in Colombia

Nieuws

FARC gaat door met gewapende strijd in Colombia

LDCo

05 augustus 2008

‘De gewapende strijd wordt niet in vraag gesteld. De redenen die maken dat wij strijden, zijn er nog altijd’, aldus FARC-leider Iván Márquez in een interview dat op 30 juli is uitgezonden door de Latijns-Amerikaanse televisiezender Telesur.

De leider van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) wil geen politieke oplossing voor het conflict zolang er geen andere regering komt dan die van Alvaro Uribe.

Asiel

‘Met Uribe is vrede niet meer dan illusie. Een nieuwe regering die van vrede haar belangrijkste doel maakt, haalt de troepen terug naar de kazernes en stuurt de buitenlanders naar huis’, voegde Márquez eraan toe.
Márquez verklaarde in het interview ook dat de leiders van de FARC met tegenzin politiek asiel in Frankrijk zouden aanvaarden. Márquez: ‘Echte strijders wisselen de bergen van het vaderland noch hun overtuigingen ooit in voor een vernederend ballingschap in overzeese landen.’ Voorwaarde voor eventueel asiel is dat het zou leiden tot het vrijkomen van hun gevangen medestrijders.

Betancourt

Over de kritiek van de Cubaanse leider Fidel Castro op het feit dat de FARC gijzelaars in de jungle houdt, zei Márquez dat ‘ze geheel in hun recht zijn om op alle mogelijke manieren vrijheid voor de gevangen guerilleros te zoeken’.
De FARC-leider verwees ook naar de reddingsoperatie waarbij het Colombiaanse leger Ingrid Betancourt en viertien andere gijzelaars bevrijdde. Hij stelde dat het in werkelijkheid ging om ‘verraad’ van twee guerilleros, die hen moesten bewaken.