Fatwa verjaagt vrouwelijke werknemers bij ngo’s

Nieuws

Fatwa verjaagt vrouwelijke werknemers bij ngo’s

Ashfaq Yusufzai

06 augustus 2006

Islamitische fundamentalisten bedreigen vrouwen die werken voor ontwikkelingsorganisaties in de Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan. Geregeld sluiten niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) uit veiligheidsoverwegingen hun kantoren in de regio.

Een van de laatste ngo’s die vertrok is Khwendo Kor (Pashtu voor ‘zusterhuis’), een organisatie die werkt aan het verbeteren van de positie van vrouwen door gemeenschapsscholen te steunen. “Twee jaar geleden werd een lerares aangevallen in het district Bannu”, zegt Maryam Bibi, voorzitter van de ngo. “Daarna zijn we gestopt met ons werk hier.”

In juni van dit jaar werden twee leraressen die werkten voor een project dat gefinancierd wordt door de Aziatische Ontwikkelingsbank, doodgeschoten in Khawaga Sarai, bij Ghalju. Twee kinderen van een van de onderwijzeressen kwamen ook om bij de schietpartij.

”We vermoeden dat die aanval het werk was van Taliban-aanhangers die tegen de aanwezigheid van ngo’s in de regio zijn”, zegt een functionaris van de federaal bestuurde tribale regio (FATA). De vermoorde vrouwen waren onderwijsadviseurs van het Ontwikkelingsproject voor de Regio Barani. Dat project richt zich op arme plattelandsgemeenschappen, en in het bijzonder op vrouwen in de Noordwestelijke Grensprovincie.

Verschillende vrouwelijke werknemers van ngo’s in het district Mansehra namen de afgelopen maanden ontslag. Dat gebeurde nadat vanuit moskeeën het dreigement klonk dat alle maatschappelijke organisaties voor 31 juli moesten vertrekken of hun vrouwelijke werknemers ontslaan. “Sinds de deadline is er nog niets gebeurd, maar niemand weet hoe lang dat nog zo blijft”, zegt een activist die niet met naam genoemd wil worden.

Ngo’s worden ervan beschuldigd dat ze “agenten van het Westen” zijn en dat ze “vulgariteit verspreiden en religie vernietigen”, zegt een activist die betrokken is bij herstelwerkzaamheden in gebieden die getroffen werden door aardbevingen.

Hoofdminister Akram Khan Durrani van de Noordwestelijke Grensprovincie heeft gezegd dat ngo’s die goed werk doen bescherming krijgen, maar dat het niet getolereerd zal worden als organisaties de westerse cultuur promoten. “We verwelkomen ngo’s, maar niet de ngo’s die een andere agenda hebben dan het helpen van de bevolking”, zei hij. Er zijn naar schatting 3.000 ngo’s actief in de provincie.

Overheden en politie in de regio hebben buitenlandse organisaties gevraagd de plaatselijke cultuur te respecteren. Volgens een plaatselijke journalist, die tevens onderzoeker is aan de universiteit van Peshawar, zijn gaan sommige ngo’s “onbezonnen” te werk.

Uit veiligheidsoverwegingen besloten verschillende VN-organisaties al om hun activiteiten in de districten Bann, Tank, Dera Ismail Khan en Lakky Marwat stil te leggen. Dat gebeurde ook op sommige plaatsen in Noord en Zuid-Waziristan.

In het verleden vielen er vaker slachtoffers. Zubaida Begum was manager van een centrum van de Aurat Stichting in het district Upper Dir. Ze was daarnaast ook actief in het plaatselijke openbare bestuur. Haar kandidaatstelling voor nazim (een soort burgemeester) werd haar waarschijnlijk fataal. In juli 2005 werd ze door familieleden vermoord, samen met haar 19-jarige dochter.

Advocaat Mian Pervez Yousuf, de broer van Zubaida, loopt nu eveneens gevaar omdat hij probeert de daders te vervolgen. “Het is in deze streek gewoon dat verwanten en vrienden geld geven om iemand die de familie-eer in gevaar brengt te vermoorden”, zegt hij. “Waarschijnlijk zullen ze mij ook vermoorden, maar tot die tijd zal ik mijn best doen om de daders berecht te krijgen.” (JS)