Fietsen is niet meer suf in Chili

Nieuws

Fietsen is niet meer suf in Chili

Daniela Estrada

12 oktober 2008

Klimaatverandering en hoge brandstofprijzen zorgen ervoor dat fietsen populair wordt in Chili. Het land werkt aan fietspaden, fietsenstallingen en een plan voor ‘openbare fietsen’.

“Fietsen is een efficiënte, gemakkelijke en voordelige manier van transport in vervuilde en met verkeer dichtgeslibde steden”, zegt Amarilis Horat, voorzitter van het Chileense Centrum voor Fietscultuur, een niet-gouvernementele organisatie. De groeiende populariteit van de fiets is ook een gevolg van ergernis over Transantiago, het nieuwe openbaar vervoerssysteem dat in februari 2007 werd gelanceerd in de hoofdstad.
Fietsen werd tot voor kort gezien “als een straf”, zegt Horta. Wie echt geen ander alternatief had, stapte noodgedwongen op de fiets. Rijwielen werden verder vooral gezien als speelgoed, “iets wat je kinderen geeft met Kerst”.
Het stadsbestuur van de metropool Santiago lanceerde in 2007 een plan om 690 kilometer fietspaden aan te leggen voor 2012. Ongeveer 550 kilometers fietspad komt in stedelijke gebieden, de rest in landelijke gebieden. De kosten van de aanleg bedragen ruim 28 miljoen euro. Ook komen er zo’n tweehonderd fietsenstallingen. Bij vier metrostations komen stallingen met ruimte voor 22 fietsen.
Momenteel wordt bij slechts 2 procent van alle reizen in Santiago gebruik gemaakt van de fiets. Als er goede fietspaden en stallingen komen, kan dat groeien met tenminste 8 procent, blijkt uit onderzoek.
In het district Providencia in Santiago gaat in november het eerste openbare fietsplan van start. Reizigers kunnen binnen de grenzen van Providencia maximaal een uur lang gebruik maken van een fiets, tegen betaling van 1,50 euro per maand. In totaal komen er voor dit doel honderd fietsen op tien plaatsen in Providencia.
In Lyon in Frankrijk ging in 2005 een soortgelijke service van start. De stad heeft nu meer dan 3.000 fietsen op 350 stations. Het doel is om een netwerk te creëren waarbij de afstand tussen de verschillende standplaatsen nooit meer dan 300 meter is.