Fietshelm meet stress

Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een helm die de hersenactiviteit van fietsers meet. De informatie kan stadsplanners helpen om gevaarlijke punten te identificeren, maar ook gedeeld worden met andere fietsers.

  • CC Christopher Sessums Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een helm die de hersenactiviteit van fietsers meet. CC Christopher Sessums

Technologie om hersengolven te meten wordt steeds goedkoper. Dat bracht wetenschappers van het MIT Media Lab op het idee om die technologie te integreren in een fietshelm. Ze plantten daarvoor een elektro-encefalografie (eeg) -sensor in het schuim van de helm. Die meet tijdens het fietsen in welke mate de hersenen aandachtig zijn of zich ontspannen. De informatie wordt doorgestuurd naar de smartphone, die de gegevens analyseert, combineert met gps-gegevens en in kaart brengt.

Betere planning

De smartphone kent kleuren toe tussen donkergroene sweet spots, waar de fietser erg ontspannen is, bijvoorbeeld aparte fietspaden, en rode hot spots zoals kruispunten met druk autoverkeer. Je kunt die informatie delen met andere fietsers en op die manier tips over nieuwe routes uitwisselen.

Maar de onderzoekers denken vooral aan de combinatie van de metingen door honderden fietsers door lokale overheden. Stadsplanners komen dankzij de helmen niet alleen te weten waar er vooral gefietst wordt, maar ook hoe de fietsers zich daar voelen. Ze kunnen de informatie gebruiken om gevaarlijke punten in kaart te brengen en aan te passen, maar ook om “ontspannen” routes onder de aandacht te brengen.

Het project is inmiddels aan een Kickstarter-campagne begonnen om geld op te halen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.