Fijn stof doodt vierduizend Chilenen per jaar

Nieuws

Fijn stof doodt vierduizend Chilenen per jaar

Marianela Jarroud

10 juni 2012

In Chili sterven jaarlijks vierduizend mensen door fijn stof. Het frequente gebruik van houtkachels in het koude zuiden is een van de grote oorzaken.

Volgens het jaarrapport van het ministerie van Leefmilieu overschrijden dertig Chileense steden de norm voor fijn stof. Dat zijn kleine stofdeeltjes die tot diep in de longen kunnen doordringen. Fijn stof is afkomstig van kopergieterijen, elektriciteitscentrales en houtkachels en brengt de gezondheid van tien tot zeventien miljoen Chilenen in gevaar, zeggen experten.

Zeer alarmerend

“Dit is een zeer alarmerende situatie die dringende oplossingen vereist”, zegt Cecilia Sepúlveda, decaan van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Chili. In de winter worden de infecties van de luchtwegen ernstiger als gevolg van de combinatie van virussen, koude en luchtvervuiling, zegt ze.

De grootste problemen doen zich voor in Rancagua, Curicó en Coyhaique, allemaal steden ten zuiden van Santiago. In het zuiden van het land worden meer houtkachels gebruikt omdat het daar een stuk kouder is.

Ook Patricio Pérez, directeur van het Centrum voor Meteorologie en Milieu van de Universiteit van Santiago, noemt de luchtvervuiling alarmerend. “We hebben het voortdurend over Santiago, waar de hoge waarden al zorgwekkend zijn volgens de internationale gezondheidsnormen.” Maar nu blijkt dat andere steden er nog erger aan toe zijn, zegt hij.

Romantisch aroma

Chili heeft de laatste jaren geïnvesteerd in een uitgebreid meetnetwerk, maar “dat laat enkel toe om een klein beetje te anticiperen op wat gaat komen, met de huidige instrumenten kan men de hoge vervuiling niet tegengaan”, zegt Pérez.

Een oplossing op korte termijn ziet hij niet meteen. Men moet de mensen in elk geval bewustmaken van de gevaren van houtkachels, zegt hij. “Het is al lang zo dat er in de winter een geur van brandhout hangt in de zuidelijke steden, maar pas sinds kort beseft men dat dit aroma niets romantisch heeft maar schadelijk is voor gezondheid.”

Het probleem is niet nieuw, zegt minister van Leefmilieu María Ignacia Benítez. Ze kondigt nu strengere normen aan om de vervuiling tegen te gaan.