Filipijnen zetten eerste stappen in ruimtevaart

De Filipijnen wagen zich in de wereld van de ruimtevaarttechnologie met de bouw van een tweede microsatelliet. De satelliet, bedoeld om weerpatronen en klimaatverandering in kaart te brengen, wordt naar verwachting eind dit jaar of volgend jaar gelanceerd.

  • NASA Johnson CC BY-NC 2.0 De Diwata-1 satelliet is de eerste microsatelliet in handen van de Filippijnse regering en is een gezamenlijk project van de Filippijnse en Japanse universiteiten. NASA Johnson CC BY-NC 2.0

De Filipijnen liggen in de Pacifische Ring van Vuur, een gebied in de Pacifische Oceaan waar frequent aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

De regio is de op drie na kwetsbaarste regio voor natuurrampen, staat in de International Strategy for Disaster Reduction van de Verenigde Naties. De informatie van de observatiesatelliet moet het gemakkelijker maken om risico’s te beheersen.

Tyfoon Haiyan

Diwata, de eerste kleine satelliet, werd vorig jaar maart gelanceerd. Deze satelliet zal zijn werk blijven doen terwijl gewerkt wordt aan de nieuwe satelliet.

De Filipijnen behoren tot de tien meest diverse landen in de wereld op biologisch gebied, maar hebben elk jaar te maken met gemiddeld negen tyfoons en tien zwakkere stormen.

Diwata-1 is de eerste microsatelliet die gebouwd is onder het programma PHL-Microsat. Dat driejarig programma ging van start in 2014 met een budget van 840 miljoen peso’s (ongeveer 16 miljoen euro).

Joel Joseph Marciano, programmaleider van PHL-Microsat, zegt dat de microsatelliet het resultaat is van overleg na de tyfoon Haiyan in 2013, een van de zwaarste stormen ooit.

Door Haiyan kwamen meer dan 6500 mensen om en raakten meer dan een miljoen huizen beschadigd.

De Filipijnen behoren tot de tien meest diverse landen in de wereld op biologisch gebied, met 2 miljoen vierkante kilometer zeewater, koralen en duizenden plant- en diersoorten. Het land heeft elk jaar echter te maken met gemiddeld negen tyfoons en tien zwakkere stormen.

Vissers en boeren

‘Observatietechnologie kan ons sneller informatie verschaffen, waardoor we eerder kunnen interveniëren’, zegt Marciano.

Zijn collega Gay Jane Perez van het UP Institute of Environmental Science and Meteorology zegt dat een van de eerste missies van Diwata-1 het verzamelen van beelden over de schade van de tyfoon Haima was.

‘Diwata-1 kan weersverwachtingen zoals stormen en hevige neerslag signaleren. Informatie die essentieel is voor vissers en boeren.’

Haima (op de Filipijnen Lawin genoemd) trof in oktober 2016 het noorden van het land. Die beelden gaven overheden die de noodhulp moesten coördineren, duidelijkheid over de schade.

Diwata-1 komt momenteel vier keer per dag over de Filipijnen en stuurt ongeveer 3600 beelden per dag door naar het Earth Data Resources and Observation Center (Pedro) in de provincie Zambales.

‘De satelliet kan meteorologische gebeurtenissen waarnemen en weersverwachtingen zoals stormen en hevige neerslag signaleren. Informatie die essentieel is voor vissers en boeren’, zegt Perez.

Marciano zegt dat de eerste stappen van de Filipijnen op het gebied van ruimtetechnologie bijdragen aan beter bestuur op het gebied van landgebruik, planning, toerisme en infrastructuur.

PHL-Microsat hoopt ook jongeren te interesseren in wetenschap, zegt Perez. ‘We leiden nu studenten op om satellieten te ontwerpen, en misschien komen ze met creatievere en betere ontwerpen dan Diwata-1.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.