Filipijnse hulpcentra overspoeld

Nieuws

Filipijnse hulpcentra overspoeld

Wayne Hay

30 september 2009

Honderdduizenden uitgeputte overlevenden van de dodelijke overstromingen op de Filipijnen stromen toe in snel opgezette vluchtelingenkampen. De hulpverleners kunnen onmogelijk aan de enorme vraag voldoen.

De ramp heeft volgens de overheid tot nog toe aan 246 mensen het leven gekost, terwijl tientallen anderen nog vermist zijn. Ongeveer twee miljoen mensen hebben te lijden onder de gevolgen van de overstromingen.
Scholen, kerken en overheidsgebouwen zijn massaal omgevormd tot tijdelijke opvangcentra om de honderdduizenden vluchtelingen op te vangen, maar er is een nijpend tekort aan voedsel, water en kleding.
“Elk uur stromen er meer mensen toe”, zegt Joe Ferrer, een lokale ambtenaar in één van de centra. “We weten niet hoe we dit kunnen volhouden. We hebben dringend nood aan kleding, voedsel en geneesmiddelen.” Buitenlandse regeringen en VN-agentschappen hebben al voor zo’n 200 miljoen dollar aan hulp beloofd, maar het duurt even voor die er is.
De overstromingen zijn veroorzaakt door de hevige regenval tijdens de doortocht van orkaan Ketsana. In amper twaalf uur kwam een maand aan neerslag op de hoofdstad Manila en de omliggende regio terecht.
Het is bovendien verre van zeker dat het ergste voorbij is in de Filipijnen. Op zee begint een nieuwe storm, Parma, aan kracht te winnen. De storm zal een volwassen tyfoon zijn als hij de Filipijnen vrijdag bereikt.

Gebrek aan hulp

Volgens Wayne Hay, correspondent van Al Jazeera in Arayat, ten noorden van Manila, is er in de streek nog geen teken van hulp, afgezien van enkele voedselpakketten.
De bevolking is er niet te spreken over het gebrek aan hulp van de overheid. Veel inwoners hebben daarom besloten om in hun huizen te blijven, ondanks de dreiging van een nieuwe storm.