Filipijnse kinderen riskeren hun leven in goudmijnen

De Filipijnse overheid slaagt er niet in kinderen te beschermen die naar goud graven en duiken in gevaarlijke, kleinschalige mijnen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren (dinsdag) verschenen rapport.

  • © Reuters Kinderen aan het werk in een afgelegen dorpje in het zuiden van de Fillipijnen © Reuters

In het rapport is gedocumenteerd hoe duizenden kinderen op de Filipijnen, sommigen amper negen jaar oud, in illegale goudmijnen werken. Die mijnen zijn meestal in handen van plaatselijke zakenlieden.

De kinderen werken in instabiele mijnen van zo’n 25 meter diep, of onder water aan de kust of in rivieren.

De kinderen werken in instabiele mijnen van zo’n 25 meter diep, of onder water aan de kust of in rivieren. In september vorig jaar stikte een zeventienjarige jongen in een ondergrondse mijn omdat er geen zuurstofmachine was. Bij de goudwinning wordt ook kwik gebruikt, een metaal dat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

De regering van de Filipijnen moet zich houden aan haar publieke belofte om een einde te maken aan kinderarbeid in de mijnen, zegt HRW. ‘Deze kinderen werken onder vreselijke omstandigheden’, concludeert Juliane Kippenberg van HRW. ‘De overheid verbiedt gevaarlijke kinderarbeid, maar doet weinig om die wet te handhaven.’

Pijn en infecties

Human Rights Watch deed veldonderzoek in de provincies Camarines Norte en Masbate in 2014 en 2015. Voor het onderzoek werd gesproken met meer dan 135 mensen, inclusief 65 kinderen tussen 9 en 17 jaar oud. Behalve over de angst om te verdrinken of om te komen bij een instorting, klaagden de kinderen over pijn, huidinfecties, koorts en spasmen.

Behalve over de angst om te verdrinken of om te komen bij een instorting, klaagden de kinderen over pijn, huidinfecties, koorts en spasmen.

In ondergrondse mijnen lopen kinderen het risico gewond te raken door vallende rotsen of houten balken, het instorten van de mijn of een gebrek aan zuurstof. Bij onderwatermijnbouw, wat plaatselijk bekend staat als “compressormijnbouw”, lopen duikers het risico op verdrinking, decompressieziekte en bacteriële huidinfecties.

In maart van dit jaar heeft de Filipijnse regering zowel het gebruik van kwik in de mijnbouw als compressormijnbouw verboden. Tot nu toe is er echter weinig ondernomen om dat verbod te implementeren.

De Filipijnen zijn de twintigste goudproducent in de wereld. Naar schatting werken ongeveer 200.000 tot 300.000 mensen in de kleinschalige goudmijnen in het land. De grote en kleine mijnen samen produceerden volgens de officiële statistieken in 2014 ongeveer 18 ton goud, met een marktwaarde van meer dan 620 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.