Film toont gruwel van slotoffensief in Sri Lankaanse burgeroorlog

Nieuws

Film toont gruwel van slotoffensief in Sri Lankaanse burgeroorlog

Naseema Noor

19 juli 2011

Een nieuwe documentaire gebruikt schokkend beeldmateriaal uit 2009 van de laatste fase in de oorlog tegen de Tamiltijgers. Daardoor klinkt opnieuw de roep naar een onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Sri Lanka.

Sri Lanka’s Killing Fields is het werk van de Britse filmmaker en journalist Callum Macrae. Hij laat ooggetuigen aan het woord en toont beelden van de wreedheden tegen burgers, die zowel door het leger als de Tamiltijgers werden gepleegd van januari tot mei 2009.

De feiten speelden zich af in een klein gebied in het noordoosten van Sri Lanka, waar de Tamiltijgers sinds 1983 een brutale strijd voor onafhankelijkheid voerden. Het leger lanceerde tweeënhalf jaar geleden een groot offensief om een einde te maken aan de rebellenbeweging. Dat lukte, maar eiste wel een zware tol van de Tamilbevolking.

Harde beelden

De documentaire werd vrijdag in het Amerikaanse Congres vertoond, maar was eerder al te zien op de Britse zender Channel 4. De Verenigde Naties noemen de beelden authentiek. De film is gesponsord door Human Rights Watch (HRW) en de Open Society Foundation.

De opnames werden gemaakt door burgers, soldaten en Tamiltijgers met behulp van camera’s en mobiele telefoons. Ze zijn hard om naar te kijken. In een bepaalde scène legt de camera de gevolgen van een legerbombardement op een ziekenhuis vast: overal liggen lichaamsdelen verspreid en “je ziet bloed uit de dode lichamen samen met het regenwater wegspoelen”, aldus een ooggetuige.

Een VN-panel publiceerde in april een rapport over de Sri Lankaanse oorlog. Volgens de experts heeft de militaire campagne van het leger sterk ingezet op bombardementen, ook op zogenaamde no-flyzones, met mogelijk 40.000 burgerdoden tot gevolg. Ooggetuigen en mensenrechtenorganisaties menen dat het leger opzettelijk burgerdoelen uitkoos, waaronder ziekenhuizen en voedselverdeelpunten.

Ook Tamiltijgers

Maar de wreedheden die volgens de VN en mensenrechtenorganisaties onder oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vallen, waren niet alleen het werk van het leger. De film bevat luchtbeelden waarop te zien is hoe Tamiltijgers schieten op een menigte van burgers. De VN heeft geloofwaardige aanwijzingen dat de Tamiltijgers bijvoorbeeld burgers als menselijk schild gebruikten en al wie trachtte te ontsnappen vermoordden.

“Deze scènes zijn niet alleen goed voor het schokeffect. Ze zijn het bewijs dat er onafhankelijk onderzoek nodig is om de daders van deze wreedheden ter verantwoording te roepen”, verklaart politicus James McGovern, voorzitter van de Mensenrechtencommissie Tom Lantos in het Huis van Afgevaardigden. Hij leidde de filmvoorstelling in het Congres in.

“Als de Sri Lankaanse regering niet kan of wil handelen, moet de internationale gemeenschap dat in haar plaats doen”, aldus nog McGovern.