Financiële bedrijven: ‘Stop subsidies voor fossiele brandstoffen’

Verzekeraar Aegon en vijftien andere grote investerings- en verzekeringsbedrijven roepen de overheden van de G20 op om fossiele brandstoffen niet langer te subsidiëren na 2020.

Ayolt de Roos (CC BY 2.0)

 

De zestien bedrijven die de oproep doen hebben samen een beheerd vermogen van 2800 miljard dollar.

Aegon en de andere partners willen met dit gezamenlijk standpunt benadrukken dat aanhoudende regeringssteun voor fossiele brandstoffen niet langer zonder risico is voor de financiële sector. De groep vraagt een duidelijke deadline voor het uitfaseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen.

‘Publiek geld opbranden door fossiele brandstoffen te subsidiëren is niet enkel slecht voor de planeet maar ook voor de economie.’

De oproep wordt gedaan naar aanleiding van de G20-top in Bonn (Duitsland), vandaag en morgen (16 en 17 februari) en in Baden-Baden op 17 en 18 maart.

‘De impact van de klimaatverandering is onomkeerbaar’, zegt Marc van Weede, verantwoordelijke strategie en duurzaamheid van Aegon. ‘We zijn verheugd dat we met deze coalitie bewustzijn kunnen creëren over de impact van de subsidies voor fossiele brandstoffen. We geloven immers dat deze subsidies de transitie naar groene energie vertragen.’

Een recent rapport van het Global Subsidies Initiative en het Overseas Development Institute (ODI) toonde aan dat het stopzetten van subsidies voor de productie van fossiele brandstoffen hetzelfde effect zou hebben als het wegnemen van de volledige uitstoot die de luchtvaartindustrie veroorzaakt.

Uit onderzoek van het ODI uit 2015 blijkt dat de G20-overheden samen 444 miljard dollar per jaar uitgeven aan steun voor fossiele brandstoffen, ondanks de uitdrukkelijke wens sinds 2009 om de klimaatverandering tegen te gaan.

‘Investeerders en verzekeraars hebben nu een duidelijke boodschap voor overheden: publiek geld opbranden door fossiele brandstoffen te subsidiëren is niet enkel slecht voor de planeet maar ook voor de economie’, zegt Shelagh Whitley, directeur van het ODI.

Naast Aegon ondersteunen vijftien andere financiële instellingen en verzekeraars de oproep. Het zijn onder meer bedrijven als Actiam, Aviva Investors, EdenTree Investment Management Ltd en First Affirmative Financial Network.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.