Forse groei van aantal schone kookvuren in ontwikkelingslanden

In 2016 zijn er 30,8 miljoen schone en/of efficiënte kooktoestellen verspreid. Dat staat in een nieuw vooruitgangsrapport van de Global Alliance for Clean Cookstoves.

Chris CC BY-NC 2.0

 

De Alliantie stelde zich in 2010 tot doel om tegen 2020 100 miljoen gezinnen op schone kooktoestellen te laten overschakelen. Door de forse groei van 2016 staat de teller ineens op 80 miljoen.

Meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar

‘Nog maar een paar jaar geleden was zo’n enorme vooruitgang in de sector van schone kookvuren amper denkbaar’, zegt directeur Radha Muthiah. ‘Er blijven zeker nog uitdagingen, maar we komen van ver. Nu moeten we de marktontwikkeling versnellen met grotere subsidies en investeringen om de universele doelstelling tegen 2030 te halen.’

Koken op open vuur met brandstof als hout en mest vervuilt de lucht in huis waardoor jaarlijks minstens 4 miljoen mensen sterven.

De toegang tot schone kookvuren maakt deel uit van SDG7, een van de duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN tegen 2030 willen realiseren.

Koken op open vuur met brandstof als hout en mest vervuilt de lucht in huis. Door die luchtvervuiling sterven jaarlijks minstens 4 miljoen mensen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie, dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Vooral vrouwen en kinderen worden getroffen.

Wereldwijd koken nog altijd drie miljard mensen op een ongezond vuur, de meeste in Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara.

De boodschap wordt gehoord

De Global Alliance for Clean Cookstoves is een publiek-privaat partnerschap dat werd opgericht in de VS door toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en nu onder de vleugels van de Verenigde Naties opereert.

In Kenia haalt een wekelijks televisieprogramma rond schoon koken drie miljoen kijkers per week.

In de alliantie werken bedrijven, overheden en niet-gouvernementele organisaties samen om het aanbod van schone kookvuren en brandstoffen in ontwikkelingslanden sneller te laten groeien en ook de vraag aan te wakkeren via campagnes.

De overheid in Bangladesh bijvoorbeeld bereikte in 2016 meer dan vijftien miljoen mensen met een boodschap die schone kookvuren promootte. In Kenia haalt een wekelijks televisieprogramma rond schoon koken op de grootste zender drie miljoen kijkers per week.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.