Forse zege voor N-VA en PS

Nieuws

Forse zege voor N-VA en PS

N-VA behaalt een forse overwinning met 27,8% van de stemmen in de Kamer, daarna volgt CD&V met 17,3%, sp.a met 14,6% en Open VLD (13,6%), dat Vlaams Belang (12,3%) achter zich houdt. Groen! (6,9%) eindigt net boven de kiesdrempel. Lijst Dedecker, PVDA+ en LSP halen de kiesdrempel niet. Aan Waalse kant stevent de PS af op meer dan 37% van de stemmen.

De inhoud van dit artikel werd regelmatig geüpdatet maar wordt nu niet meer bijgewerkt.
**23u51 - Poppe
**Guy Poppe reageert in zijn column voor onze website op de verkiezingsuitslag: ‘De kiezer heeft altijd gelijk, dat spreekt, maar we mogen hem voor zijn keuze bekritiseren.’
**23u44 - Commentaarstukken
**Commentaarstukken in de kranten: ‘De man die iedereen oppeuzelde’ (De Morgen), ‘Bart De Wever takes it all’ (De Standaard) en ‘Gestrikt’ (De Tijd).
**23u15 - Cartoons
**Le Soir-cartoonist Kroll volgde ook de verkiezingen.
22u46 - Voorkeurstemmen
Bart De Wever haalt momenteel de meeste voorkeurstemmen, Marianne Thyssen (CD&V) volgt op de tweede plaats, voor de nieuwe Open VLD-voorzitter Alexander De Croo en Filip Dewinter. Paul Magnette van de PS is de eerste Franstalige politicis op de vijfde stek, Johan Vande Lanotte staat nog boven Johan Vandenbroucke van sp.a, wit konijn Rik Torfs van CD&V staat op de achtste plaats.
22u18 - Antwerpen
In kanton Antwerpen leidt N-VA met 25,37%, Vlaams Belang verliest bijna 10% en valt terug op 18,5%, sp.a wipt zo over Belang met 19,7%. Lijst Dedecker haalt de kiesdrempel niet, PVDA+ krijgt 4,13% van de Antwerpenaren achter zich.
**21u33 - ‘Vrij historisch’
**We hebben nog meer reacties gesprokkeld bij Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Bogdan Vanden Berghe (algemeen secretaris van 11.11.11), Abdelhay ben Abdellah van het Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen, Jan Vandemoortele (ex-UNDP) en Naima Cherkaoui van het Forum voor Etnische-Culturele Minderheden.
20u50 - Kopstukkendebat
‘Vlaanderen is bijna helemaal geel’: het kopstukkendebat op één is van start gegaan.
20u43 - Zeer boeiende uitslag
‘Het is een zeer boeiende uitslag, wellicht de meest interessante verkiezingen in decennia’ zegt Jan Turf van Bond Beter Leefmilieu (de koepel van milieuverenigingen in Vlaanderen) in een reactie op de voorlopige verkiezingsuitslag
**20u02 - Vrij goed standgehouden (Open VLD)
**‘We zagen vandaag een politieke aardverschuiving’, vindt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. ‘Ons land heeft nu nood aan een stabiele en krachtige regering. Het initiatief ligt daarvoor bij de overwinnaar.’ De Croo vindt dat zijn ploeg vrij goed heeft standgehouden.
19u54 - Grootste familie (PS)
‘Na 20 jaar zijn de socialisten weer de grootste politieke familie van België’, zegt Elio di Rupo, voorzitter van de PS (30%), in zijn overwinningsspeech. ‘Door massaal op de PS te stemmen, hebben de stemmers aangegeven tegen het egoïsme te zijn. Door op de PS te stemmen hebben ze voor een solidaire maatschappij gekozen.’
‘Onze verantwoordelijkheid is groot op dit historisch moment voor ons land. De Vlamingen hebben een belangrijk signaal gegeven: een groot deel van de Vlamingen wenst hervormingen. De PS heeft altijd klaargestaan om het land te hervormen. We moeten de moed hebben om tot een evenwichtig akkoord te komen, we moeten een stap zetten naar de Nederlandstalige kiezers, en ook omgekeerd’, besluit de PS-voorzitter.
19u46 - Groen! klopt Belang in Leuven In de kieskring Leuven klopt Groen! (10,21%) het Vlaams Belang (9,4%). Ook in die kieskring scoort N-VA goed met 27,5%, sp.a wordt er tweede met 17,3%.
19u23 - Geen tijd verliezen (sp.a) 
‘De kiezer was heel duidelijk: deze federale regering is afgestraft voor drie jaar stilstand. De Vlaamse oppositie heeft gewonnen, en de grote winnaar van deze verkiezingen is N-VA’, zegt Caroline Gennez van sp.a. ‘De sp.a heeft standgehouden in deze moeilijke tijden. Het signaal dat we uit de resultaten moeten trekken is dat wij een partij zijn die oplossingen wil, die vooruitgang wil, zoals de meerderheid van de Vlamingen gevraagd heeft.’ Gennez zegt een stem te zullen geven aan de sociale bezorgdheden van de Vlamingen. ‘Het is tijd dat er eindelijk een stabiele regering komt. We mogen niet te veel tijd verliezen’.
**19u15 - 70% stemde niet voor N-VA
**‘N-VA staat vandaag voor Nil volentibus arduum: voor zij die willen, is niets onmogelijk’, zo opent N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn overwinningsspeech. ‘We schrijven geschiedenis vandaag, maar we vieren in het besef dat 70% van de Vlamingen vandaag niet voor ons hebben gestemd, en dus in het besef dat er nu opnieuw bruggen moeten gebouwd worden. We hopen dat de zin voor verantwoordelijkheid blijft primeren.’
19u10 - Perceptie tegen (CD&V)
‘Vier keer op rij hebben we de verkiezingen gewonnen, vandaag is het anders’, zegt CD&V-voorzitter Marianne Thyssen. ‘Blijkbaar is het niet makkelijk om verantwoordelijkheid in moeilijke tijden om te zetten in electoraal succes.’ We hadden de perceptie tegen, zegt Thyssen. CD&V blijft steken op 18%.
18u46 - Desastreus (VB en LDD)
Op een persconferentie zegt de partijvoorzitter van Vlaams Belang (-6%) Bruno Valkeniers in een reactie dat zijn partijvoorzitterschap niet ter discussie staat. Hij steekt de hand uit naar N-VA en zegt dat zijn partij een stok achter de deur blijft. Jurgen Verstrepen spreekt over een ‘desastreuze’ uitslag van LDD (-3%) in de provincie Antwerpen.
18u18 - Ippon
‘De kans zit erin dat ik ontslag neem als voorzitter’, zegt LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker, die zegt ‘gevloerd te zijn met een Ippon’. Ondertussen komt uit het kanton Gent een eerste resultaat van één bureau binnen, waarin sp.a leidt met 25,5%, waarna Groen! (19,5%) en N-VA (15,7%) volgen. Open VLD en Vlaams Belang krijgen er forse klappen.
18u08 - Nieuwe tussenstand
Met 1150 van de 6.153 stembureaus geteld voor de Kamer, leidt N-VA met 30,5%, CD&V volgt op de tweede plaats met 18,1% en op drie staat sp.a met 15,4%. Vlaams Belang haalt nog 13,10%, Open VLD krijgt klappen en haalt nog 12,2%. Groen! blijft net boven de kiesdrempel met 6%. Lijst Dedecker (3,2%), PVDA (1,2%) en LSP (0,1%) halen de kiesdrempel niet. Resultaten uit de grote steden zijn er momenteel nog niet.
17u20 - Landbouwgebieden
‘CD&V blijft alleen nummer 1 in uitgesproken landbouwgebieden’, merkt blogger Luc Van Braekel op op basis van dit kieskaartje.
**17u16 - Liveblogs
**Ook de Nederlanders zitten met hun neus bovenop deze verkiezingen: NOS schrijft een liveblog vol. De Wereld Morgen en Apache zijn overigens ook aan het livebloggen over deze verkiezingen.
16u40 - Eerste volledige uitslag
De eerste volledige uitslag komt uit het Oost-Vlaamse Kaprijke, waar N-VA 32,3% haalt, CD&V krijgt 22,3% van de stemmen en Open VLD haalt nog 14,6%. Lijst Dedecker haalt er de kiesdrempel niet. LSP strandt op 0,26%, PVDA+ krijgt 1,09% van de kiezers achter zich.
16u01 - Glaasje cava
Op Twitter sijpelen de eerste politieke reacties binnen. ‘N-VA-trend duidelijk. Verhevigde links-rechts-tegenstelling versterkt SP.a en vooral Groen’, schrijft Noël Slangen van Open VLD. Piet De Bruyn van N-VA heeft ondertussen al zijn eerste glaasje cava binnengegoten terwijl Jurgen Verstrepen van Lijst Dedecker niet verrast is: ‘De tendens is al vrij duidelijk, tgaat nu nog over kiesdrempels en zetels voor LDD, waar en wie.’
15u52 - N-VA op kop
Nieuwe (voorlopige) resultaten op VRT: in kanton Kortrijk staan CD&V en N-VA op de kamerlijst ex aequo op 23,7% met 2 van de 52 bureaus geteld, daarna volgen Open VLD (16,1%) en sp.a (14,3%). In kanton Herzele (1 van 19 bureaus geteld) is N-VA de grootste met 28,3%, Open VLD staat daar tweede met 27,2%. En in Deinze (1 kantoor geteld) leidt N-VA met 31,9%. In Limburg (kanton Herk-De-Stad) haalt N-VA voorlopig 26,4% voor N-VA met 1 van de 14 bureaus geteld, sp.a staat daar op de tweede plaats.
15:40 - Geen kleine partijen op tv
PVDA West-Vlaanderen zegt het er moeilijk mee te hebben dat de VRT de PVDA zelfs niet vermeldt bij de resultaten. En daarom zullen ze zelf hun uitslag bijhouden op hun site.
15:16 - Exitpoll in Wallonië
RTL maakt uitslagen van een exitpoll door politiek onderzoekscentrum Cevipol bekend: PS (34%) MR (21%) cdH (14,9%) Ecolo (14,3%) (via Mehmet Koksal op Twitter)
15:01 - Kartonnen dozen
In het buitenland werd gisteren al gestemd: ‘In Alicante (Spanje) stond er vanaf half acht ‘s ochtends al een rij aan te schuiven om hun kiesplicht te vervullen’, schrijft Mark Possemiers van restaurant El Flamenco. ‘Het kiescollege (2 man en 5 vrouwen) stond dan ook om 1 uur ‘s middag bij de sluiting met een volle stemurne, hoewel deze in dit geval van karton was.’
14:54 - Ondertussen in Harelbeke
Nog een eigen resultaat van de VRT uit het kanton Harelbeke (1 op de 29 bureaus geteld): 18,9% voor CD&V, N-VA haalt er 26,4% en sp.a krijgt 21,3%.
14:44 - Zoutkorrels
Met de nodige korrel zout maakt VRT een eerste resultaat voor de Senaat bekend uit Heist-op-den Berg, waarbij N-VA 32;3% haalt, sp.a tweede wordt met 17,7% en CD&V de derde partij wordt met 16,6%, ook van één bureau in het kanton Brugge heeft VRT al eigen -voorlopige- resultaten verzameld: N-VA wordt daar de grootste partij (26,6%), sp.a volgt als tweede met 19,9%.
14:06 - Speeltijd
Bijna 43% van De Standaard-lezers zegt op N-VA te hebben gestemd (op 2 staat daar Groen! met 19%). Bij De Morgen delen Groen! en N-VA de koppositie, elk met 26%.
13:31 - Belgengrap
‘De Belgen kiezen vandaag een nieuw parlement. Misschien wel voor het laatst, is een veel gehoorde grap’, schrijft de Nederlandse omroep NOS.
13:24 - Buitenlanders Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt een weblog bij over het verloop van de verkiezingen. ‘Een tiental buitenlandse mediaploegen hebben tot nu toe contact opgenomen met de persdienst van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar kreeg de persdienst Binnenlandse Zaken 1 Nederlandse en 1 Franse journalist aan de lijn.’
**13:18 - Twexitpoll
**Op Twitter wordt een Twexitpoll georganiseerd. De meer dan 2.000 deelnemers geven in grote mate aan voor N-VA te hebben gestemd.