FPÖ spint weer garen bij asieldebat in Oostenrijk

Nieuws

FPÖ spint weer garen bij asieldebat in Oostenrijk

Pavol Stracansky

02 maart 2010

Terwijl de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken iedere nieuwe asielzoeker verplicht een maand in detentie wil nemen, zorgt vooral de bouw van een groot asielzoekerscentrum, de derde in het land, voor opschudding. De extreemrechtse FPÖ spint er garen bij.

Bewoners van de provincie Burgenland zijn fel tegen de bouw van een nieuw centrum. Volgens de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) moet de regering gewoon meer asielzoekers uitzetten in plaats van voor nieuwe opvang zorgen. “Een derde asielzoekerscentrum draagt alleen maar bij aan ‘asielfraude’ ”, zei partijleider Harald Vilimsky. “De meeste asielzoekers en immigranten zijn fraudeurs en criminelen.” De FPÖ heeft haar aanhang in de provincie zien verdrievoudigen.
Afgelopen jaar hebben 15.000 mensen asiel gevraagd in Oostenrijk. Volgens de autoriteiten is twee derde van het land via een andere EU-lidstaat binnengekomen.

Sentiment

Veel Oostenrijkers verbinden immigratie met criminaliteit. Volgens commentatoren spelen de extreemrechtse FPÖ en de Alliantie voor de Toekomst van Oostenrijk (BZO) in op dit sentiment om politieke steun te verkrijgen. De partijen wonnen tijdens de nationale verkiezingen in 2008 samen 29 procent van de stemmen.
FPÖ-leider Heinz Christian-Strache zei afgelopen maand dat de veiligheid van het land was “ingestort” nadat was gebleken dat de meerderheid van overvallen in de hoofdstad Wenen door allochtonen was gepleegd.
Volgens critici doet de regering, bestaande uit sociaaldemocraten en conservatieven, zelf ook mee aan de polarisatie in het land.
De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken, Maria Fekter, spreekt regelmatig over het “grove misbruik” van asielregels, wil criminele asielzoekers sneller kunnen uitzetten en vindt dat integratie van migranten prioriteit moet krijgen boven het binnenlaten van nieuwe migranten. Afgelopen maand heeft de regering een actieplan aangenomen om strengere eisen aan immigranten te kunnen opleggen, waaronder een omstreden taaltoets.

Detentie

In dezelfde lijn ligt haar recente voorstel om nieuwe asielzoekers tot maximaal een maand in detentie op te nemen. In die maand moeten de autoriteiten uitzoeken of Oostenrijk de asielaanvraag moet behandelen, of misschien toch een ander EU-land.
Volgens Heinz Patzelt, hoofd van Amnesty International in Oostenrijk, werkt dit criminaliserend. “Dit versterkt alleen maar het criminele imago van immigranten en asielzoekers. Alleen criminelen worden opgesloten. De voorstellen zijn absurd en onwettig.”
Minister Fekter ziet haar plan als logische reactie op de “blijkbaar aanwezige angst onder de bevolking”, maar Patzelt vindt het gevaarlijk om populistische oneliners te gebruiken. “Als je daarmee de populariteit voor extreemrechts wil bestrijden, speel je een heel gevaarlijk spel.”
De Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN heeft de partijen opgeroepen om hun toon te matigen en niet over asielzoekers als criminelen te praten.