Frankrijk pompt 250 miljoen euro in ‘Plan Vélo’

Nieuws

Extra fietspaden en veilige langeafstandsroutes voor fietsers

Frankrijk pompt 250 miljoen euro in ‘Plan Vélo’

Frankrijk pompt 250 miljoen euro in ‘Plan Vélo’
Frankrijk pompt 250 miljoen euro in ‘Plan Vélo’

IPS

23 september 2022

De Franse premier Élisabeth Borne kondigt 250 miljoen euro aan investeringen in de fietsinfrastructuur aan. Die passen in een langetermijnstrategie om van Frankrijk een echt fietsland te maken.

Sebleouf / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De Franse premier Elisabeth Borne kondigt 250 miljoen euro aan investeringen aan in de fietsinfrastructuur.

Sebleouf / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Onder dat “Plan Vélo” zijn er de voorbije jaren al 14.000 kilometer aan fietspaden bijgekomen. Volgend jaar zal er opnieuw 200 miljoen euro worden uitgegeven aan fietsinfrastructuur, in de vorm van extra fietspaden en veilige langeafstandsroutes voor fietsers. Daarnaast gaat zo’n 50 miljoen naar extra parkeercapaciteit voor fietsers, zodat fiets en openbaar vervoer beter gecombineerd kunnen worden.

‘Interministeriële fietscommissie’

Een ander belangrijk aspect van het plan is om ‘een hele generatie van lagere schoolkinderen’ te leren hoe ze veilig moeten fietsen. De voorbije drie jaar hebben zo’n 160.000 jonge kinderen via dit initiatief geleerd hoe ze zich in het verkeer moeten begeven met de fiets, aldus Borne. In totaal zouden 800.000 kinderen zo’n opleiding moeten krijgen.

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs moeten ook dienen als “vitrine” om Frankrijk als fietsland in de verf te zetten, zegt Borne.

Verder komt er ook een interministeriële fietscommissie, die om de zes maanden zal samenkomen. Daarin moeten ministers met complementaire bevoegdheden samenwerken om de fiets als vervoersmiddel te promoten.